Ana Sayfa Gündem 9 Ağustos 2024 46 Görüntüleme

Hasta tutukluların tahliyesi engelleniyor

Cezaevlerinde ağır sağlık sorunları yaşayan 651 hasta tutsağın tahliyeleri Adli Tıp Kurumu'nun verdiği "cezaevinde kalabilir" raporları nedeniyle engelleniyor. Aileler, ciddi sağlık sorunları olan yakınlarının serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor.

Cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere toplamda 1.564 hasta tutsak bulunuyor. Bu kişilerin tahliyeleri, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporları nedeniyle engelleniyor. Tahliye edilmeyen hasta tutuklular arasında Abdulalim Kaya (82), Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşler, Mehti Aykaç (55) ve Mehmet Emin Çam (72) da bulunuyor.

Mezopotamya Ajansından Fethi Balaman hasta tutukluların yakınları ile görüştü. Hasta tutukluların yakınları  ciddi sağlık sorunları olan yakınlarının serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Yüzde 93 engelli ve 82 yaşında

Batman Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın yüzde 93 engelli raporu bulunuyor. Kalp, prostat, böbrek yetmezliği ve demans hastalıkları olan Kaya, 14 Ekim 2020 tarihinde kesinleşen hapis cezası nedeniyle geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri bile alınmadan gözaltına alınıp tutuklandı. Cezaevinde 60 gün boyunca tek başına tutulan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakıldı. Tedavisi devam ederken, 31 Mart 2023 tarihinde yeniden tutuklandı.

 Kaya’nın oğlu Felemez Kaya, babasının cezaevinde ömrünün son günlerini geçirmemesi için duyarlılık çağrısında bulunarak, “Babamın durumu cezaevinde sıcaklıklar nedeniyle kötüleştiği için 3 Ağustos’ta hastaneye kaldırıldı, ancak sadece 3 gün sonra tekrar cezaevine geri götürüldü. Telefonda, ‘Sıcaklık, yaşlılık ve hastalıklarla baş edemiyorum. Burada öleceğim’ dedi. Serbest kalması için yaptığımız başvurular sonuçsuz kaldı. Babam çok yaşlı ve çok hasta, bu zulüm artık son bulsun” dedi.

Felç geçirdi ama tahliye edilmiyor

Aynı cezaevinde tutulan Mehmet Emin Çam’ın beyninde ur tespit edildi ve bu hastalık nedeniyle ömür boyu ilaç almak zorunda. Aynı zamanda böbrek hastası olan Çam, iki böbrek ameliyatı geçirdi ve katarakt ameliyatı oldu. Sol tarafından felç geçiren Çam, yürümekte zorlanıyor. Babasının sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirten Şimel Çam, “Kalp krizi geçirme riski var ve buna rağmen serbest bırakılmıyor. Bu zulüm son bulsun” dedi.

Mehti Aykaç

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehti Aykaç’ın böbrek yetmezliği, işitme kaybı, baş ağrısı ve tansiyon hastalıkları bulunuyor. Aykaç’ın kızı, babasının cezaevi koşullarında zorlandığını ve sağlık sorunlarının kötüye gittiğini belirtti.

Nebioğlu Kardeşler

Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat Nebioğlu, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporuna sahip. Ayrıca böbrek yetmezliği, görme ve işitme kaybı gibi sağlık sorunları bulunan Nebioğlu, haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda kalıyor. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, böbrek yetmezliği nedeniyle Nebioğlu hakkında “cezaevinde kalamaz” raporu vermesine rağmen, ATK tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verildi.

Elazığ T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Emrah Nebioğlu ise, bir protesto eylemi sırasında başından aldığı kurşun nedeniyle felç kaldı. Felçli olmasına rağmen “kaçma şüphesi” gerekçesiyle tahliye edilmiyor. Anne Rahime Nebioğlu, çocuklarının ölüme sürüklendiğini belirterek, hasta tutsakların serbest bırakılması için duyarlılık çağrısında bulundu. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster