ABD Başkanı Joe Biden, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık’taki mevkidaşları, bugün yayınladıkları ortak bir bildiriyle İran’a “İsrail’e yönelik askeri saldırı tehditlerinden vazgeçmesi” çağrısında bulundu. Beyaz Saray tarafından duyurulan bu bildiri, beş liderin kısa bir süre önce bir araya gelerek “böyle bir saldırının bölgesel güvenlik üzerinde yaratacağı ciddi sonuçları” ele almalarının ardından yayımlandı.
Son günlerde İsrail ve İran arasındaki gerilim artıyor. Bu tırmanışın başlıca sebebi, 31 Temmuz’da Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi olarak görülüyor. İran, Filistinli Hamas ve Lübnanlı Hizbullah, İsrail’i bu olayın arkasında olmakla suçluyor. Bir gün önce de Beyrut yakınlarında Hizbullah’ın askeri şefi Fuad Şükrü, bir İsrail saldırısında öldürülmüştü.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin kendisine yönelik herhangi bir saldırıya “karşılık verme hakkı” olduğunu belirtti. Bu gerilim tırmanırken, Beyaz Saray, İran’ın bir saldırı gerçekleştirmesi halinde, Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes sağlanması için yapılması planlanan görüşmelerin “kesinlikle etkilenebileceğini” vurguladı.
İran tanınmış haklarını kullanmak için izin istemeyecek
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Batılı liderlerin açıklamalarına yanıt vererek, İran’ın egemenliğini ve ulusal güvenliğini savunmaya kararlı olduğunu ve tanınmış haklarını kullanmak için izin istemediğini ifade etti. Kenani, “Batılı ülkelerin kayıtsızlığı ve İsrail rejimini desteklemelerinin bu rejimin soykırım dahil her türlü uluslararası suçu işlemesine yol açtığı ve savunmasız Filistin ulusuna karşı savaş suçlarının devam ettiği” bir dönemde bu açıklamanın yapıldığını söyledi. Ayrıca, Kenani, “Siyonist yetkililerin cezasız kalmasının, en iğrenç ve uluslararası suçları işleme konusundaki yüzsüzlüklerini arttırdığını” belirtti.
Kenani, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun kötüye gittiğini vurgulayarak, BM ve Güvenlik Konseyi’nin on aydan fazla bir süredir İsrail rejimine karşı caydırıcı bir rol oynayamadığını ve bu rejimin Filistinlilere karşı işlediği insanlık suçlarının bölgedeki diğer ülkelere de yayıldığını ifade etti. Kenani, Batılı ülkelerin açıklamasını eleştirerek, “İran’dan egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden rejime karşı caydırıcı bir rol oynamaması” yönündeki talebin “küstahça” olduğunu savundu. Kenani, bu tür taleplerin “uluslararası hukuk ilkelerine aykırı” olduğunu ve “bölgedeki uluslararası suçların ve terörizmin kökenlerine açık ve pratik destek anlamına geldiğini” söyledi. (Ajans Bizim)