Ana Sayfa Genel 14 Ağustos 2024 65 Görüntüleme

Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı ve “Hükümet Kadın” Filminin Gerçek Hikâyesi

Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Zekiye Midyat, 1957 yılında eşi Nuri Midyad’ın vefatının ardından Midyat’ın belediye başkanı olarak görev yaptı. Onun hayatı, torunu Sermiyan Midyat tarafından “Hükümet Kadın” filmiyle beyaz perdeye taşındı.

1957 yılının Midyat’ı… Geleneklerin, zorlukların ve değişimin iç içe geçtiği bu küçük Mardin ilçesi, hiç beklenmedik bir şekilde Türkiye tarihine adını yazdıracak bir kadına tanıklık etti. O kadının adı Zekiye Midyat, halkın dilinde ise Xate Hanım’dı. Kaderin beklenmedik bir cilvesiyle, hiç ummadığı bir görev ona emanet edildi: Belediye başkanlığı.

Zekiye Midyat, Midyat Belediye Başkanı olan eşi Nuri Midyad’ın ani ölümünün ardından, meclis kararıyla belediye başkanlığına seçildi. Okuma yazma bilmeyen, politikadan uzak bir ev kadını olan Xate Hanım, bir anda kendini kocaman bir sorumluluğun ortasında buldu. 

Okuma yazma bilmeyen ve politikadan uzak bir ev kadını olan Zekiye Midyat‘ın, Midyat’ın daracık sokaklarında yankılanan  azmi, kısa sürede büyük projelere dönüştü. En büyük hayali, ilçesini suya kavuşturmaktı. Halkı susuzlukla boğuşurken, o, inadına, sabrına ve gücüne sarıldı. Nitekim başardı da… İlçeyi su ve elektrikle buluşturdu. Fakat başarılarının gölgesinde, 27 Mayıs Darbesi’nin kara bulutları belirdi ve ilçenin suyu kesildi. Ama Xate Hanım, Midyat tarihine adını yazdırarak efsaneleşti.

Zekiye Midyat’ın hayatı, yıllar sonra beyaz perdeye taşındı. Sermiyan Midyat’ın yönetmenliğinde çekilen “Hükümet Kadın” filmi, 1 Şubat 2013’te izleyiciyle buluştu. Film, Zekiye Midyat’ın torunu Sermiyan Midyat’ın babaannesinin hayatından esinlenerek yazdığı bir senaryoya dayanıyordu. Film, Xate Hanım’ın belediye başkanlığı sürecinde yaşadığı olayları, karşılaştığı zorlukları ve Midyat halkı için yaptığı çalışmaları anlatıyor.

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde onun anısını yaşatmak amacıyla adını bir parka verdi. 2021 yılında Çankaya Belediyesine ait parka Zekiye Midyat Parkı adı verildi.

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster