Ana Sayfa Gündem 16 Ağustos 2024 45 Görüntüleme

Kürtçe halay nedeniyle tutuklananlar ilk duruşmada serbest bırakıldı

Siirt'te Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan 2'si çocuk 4 kişi, ilk duruşmada tahliye edildi.

Siirt’te Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan 2’si çocuk 4 kişi, ilk duruşmada tahliye edildi. Olay, bir düğünde çekilen halay görüntülerinin sosyal medyada ırkçı hesaplar tarafından hedef gösterilmesiyle başladı. Gözaltına alınan A.T. (17), S.T. (17), Edanur Taşkesen (19), Filiz Taşkesen (42) ve Tülin Taşkesen (21) 27 Temmuz’da tutuklandı, Filiz Taşkesen ise ev hapsiyle serbest bırakıldı.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, Siirt 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de takip etti. Tutuklu bulunan 4 kişi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Ev hapsinde olan Filiz Taşkesen ve avukatlar ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespitinin ardından söz verilen Filiz Taşkesen, “Bugüne kadar düğünlerde nasıl oynadıysak yine aynı şekilde oynadık. Yasak olduğunu bilmiyorduk. Bu güne kadar halaylarımız yasak değildi” dedi. Diğer sanıklar da “propaganda” yapmadıklarını belirterek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Avukat Mustafa Yıldız, “Düğünlerde çalan müziklere yapılan müdahale usule, ifade özgürlüğüne, anayasaya, İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Şarkının hiçbir yerinde örgütü çağrıştıran hiçbir şey yok. Burada hiçbir şiddet veya eylem yok. Şarkıda kullanılan ‘gerilla’ kelimesi, toplumun bir kesiminde nefret uyandırmış olabilir ama anayasaya göre şiddet içeren bir eylem değil. Bu nedenle yargılama da yapılamaz. Yani şiddet içermediği için suç da olamaz. Burada sadece bir eğlence var, şiddeti içeren bir eylem yok. Burada örgüt propagandası suçu oluşturulamaz. Suçun unsurları oluşmadığı için derhal beraat etmeleri gerekmektedir. Filiz için de adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Mehmet Sabih Özer ise, dosyaların Terörle Mücadele (TEM) Şube’de hazırlandığını belirterek, “Kolluk sanal ortamda bir suç olduğunu düşündüğü an savcıları arayıp ihbar ediyor. Burada önemli olan kolluk güçlerinin her şeyi kendi yanlarında hazırlamasıdır. Müvekkillerimiz gözaltına alınırken, Siirt Valisi ‘Toplumun huzurunu kaçıranları almaya devam ediyoruz’ diye açıklama yapıyor. Bu da soruşturmanın savcılığın dışında hazırlandığının örneğidir” dedi.

Savcı, tutuklu yargılananların tutuksuz yargılanmasını istedi ve mütalaa için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme, 4 kişinin tahliyesine, ev hapsi adli kontrolünün kaldırılmasına ve yurt dışı yasağı getirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 26 Kasım’a ertelendi.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Siirt İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, “Kendi örf, adetlerini yaşattıkları için tutuklanan arkadaşlarımızın hepsinin serbest bırakılması elzemdir” dedi. Açıklamanın ardından destekçiler, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne doğru hareket etti. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster