Ana Sayfa Gündem 16 Ağustos 2024 42 Görüntüleme

Mahkeme Kararı Uygulanmadı: İkizdere’de Cengiz İnşaat çalışmalar devam ediyor

Cengiz İnşaat, mahkeme kararına rağmen Rize'nin İkizdere ilçesindeki Eskincedere Vadisi'nde taş ocağı çalışmalarını sürdürüyor. Yöre halkı ve çevre dernekleri, şirketin faaliyetlerini hızlandırmasına tepki gösteriyor.

Cengiz İnşaat, Rize’nin İkizdere ilçesi Eskincedere Vadisi’nde başlattığı taş ocağı çalışmalarını, mahkemenin “ÇED gerekli değil” kararını iptal etmesine rağmen durdurmadı. Rize İdare Mahkemesi, Mayıs ayı sonunda taş ocağı projesi için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararını iptal etti, ancak şirket çalışmalarına devam ediyor. Projeye karşı çıkan yöre halkı, askeri müdahalelerle karşı karşıya kaldı.

Mahkeme kararının uygulanmasını ve vadinin terk edilmesini talep eden İkizdere Çevre Derneği, ilk olarak 18 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacak ve Rize’de de eylemler düzenleyecek. Derneğin Basın Sözcüsü Asuman Fazlıoğlu, şirketin vadiden ayrılmasını ve bölgeyi rehabilite etmesini talep ederken, çalışmaların hızlandırıldığına dikkat çekiyor.

Fazlıoğlu, taş ocağının su kaynaklarını tahrip ettiğini ve vadideki ekosistemi ciddi şekilde zarara uğrattığını belirtti. Gürdere köyü başta olmak üzere vadide su kaynaklarının yön değiştirdiğini, arıcılık faaliyetlerinin durduğunu ve deredeki alabalıkların yaşam alanlarının yok olduğunu ifade eden Fazlıoğlu, bilim insanlarının uyarılarına rağmen vadideki tahribatın devam ettiğini vurguladı.

Vadideki su kaynaklarının yerine yenilerini bulmak için yapılan çalışmalara da değinen Fazlıoğlu, kamu kurumlarının yeni yollar açarak bölgedeki ekolojik sistemi daha da bozduğunu söyledi. Orman Şefliği’nin “Yol medeniyettir” cevabına karşılık, Fazlıoğlu doğayı korumanın gerçek medeniyet olduğunu belirtti.

İkizdere Çevre Derneği, yöre halkını ve çevreye duyarlı herkesi İstanbul’da ve İkizdere’de yapılacak eylemlere katılmaya çağırarak, doğa tahribatını durdurmak için örgütlü bir tepkinin gerekli olduğunu vurguladı. (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster