Ana Sayfa Gündem 23 Ağustos 2024 36 Görüntüleme

CİSST’ten Çağrı: Abdulalim Kaya serbest bırakılsın

Demans hastası Abdulalim Kaya’nın sağlık durumu, hapishane koşulları ve sıcak hava nedeniyle kötüleşti; CİSST, serbest bırakılması için Adalet Bakanlığına çağrıda bulundu.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan demans hastası Abdulalim Kaya’nın sağlık durumu hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

CİSST, artan sıcaklıklar nedeniyle Kaya’nın sağlık durumunun kötüleştiğini belirterek, ailesinden aldıkları bilgilere ilişkinleri şunları paylaştı:

“Abdulalim Kaya, Ekim 2020’de prostat ameliyatı geçirdi. Ameliyat sonrası 14 Ekim 2020’de hapis cezasının infazı için Bursa H Tipi Hapishanesi’ne götürüldü. Burada tek kişilik bir odada 60 gün tutuldu ve 4 Ocak 2021’de ağır hasta olduğu gerekçesiyle cezası 6 ay süreyle ertelendi. Kaya, prostat hastalığının yanı sıra demans, yüzde 80 işitme kaybı, yüzde 50 görme kaybı, katarakt, böbrek yetmezliği ve kalp, tansiyon, şeker gibi birçok kronik rahatsızlığa sahip.”

Adli Tıp’tan “cezaevinde kalabilir” raporu

CİSST, Kaya’nın sağlık durumunun ciddiyetini gösteren birçok rapora rağmen infaz ertelemesinin uzatılmadığını belirtti:

“Adli Tıp Kurumu, ‘R Tipi bir ceza infaz kurumunda kalabilir’ raporu verdi. Kaya, 31 Mart 2023’te önce Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na, ardından Adli Tıp Kurumu’nun verdiği rapor nedeniyle Elazığ R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi. Burada 1,5 ay tek başına kaldı ve ihtiyaçlarını karşılayamadığı için durumu ağırlaştı. Görüşmelere tekerlekli sandalyede, hastalığı oldukça ilerlemiş bir durumda çıkması ve ailesini tanıyamaması üzerine yapılan başvurular sonucunda şu anda Batman T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi.”

“İhtiyaçlarını karşılayamıyor, konuşamıyor”

Açıklamada, Temmuz 2023’te prostat ve kalp sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılan Kaya’nın sağlık durumunun ciddi şekilde kötüleştiği ifade edildi:

“Kimlik yaşı 81, ailesine göre gerçek yaşı 86 olan ve şu anda yürüyemeyen, kişisel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan ve konuşamayacak durumda olan Abdulalim Kaya, 11 Mart 2024 tarihinde gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Adli Tıp Kurumu, Kaya’ya üçüncü kez ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Hayatını tek başına sürdüremeyecek durumda olan yaşlı ve ağır hasta mahpus Kaya, koğuş arkadaşlarının yardımıyla ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde sıcak hava nedeniyle bir hafta içinde iki kere baygınlık geçirdi ve koğuş arkadaşları tarafından soğuk suyla müdahale edildi.”

Adalet Bakanlığına çağrı

CİSST, Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava dalgaları nedeniyle hapishanelerdeki olumsuz koşulların daha da kötüleştiğini vurguladı: “Hapishanelerde özel bir havalandırma ya da klima sistemi bulunmuyor ve Abdulalim Kaya gibi yaşlı ve ağır hasta mahpuslar için sıcak hava koşullarını hafifletecek ek önlemler alınmıyor, bu da sağlık sorunlarını artırıyor.”

Açıklmada, Abdulalim Kaya başta olmak üzere, hapishanelerde bulunan ve sağlık sorunları yaşayan 65 yaş üstü mahpusların sıcak hava etkisinden korunması için yetkilileri ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

Ayrıca, Abdulalim Kaya’nın kronik hastalıkları ve sıcak hava koşullarının hapishanelerde oluşturduğu risk göz önünde bulundurularak, tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için serbest bırakılmasını talep etti ve bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan acilen gerekli adımları atmasını istedi.

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster