Ana Sayfa Gündem 23 Ağustos 2024 34 Görüntüleme

Mahkeme, EDS payında İBB’yi haklı buldu

İBB, EDS sistemi üzerinden kesilen trafik cezalarından alması gereken %30'luk payı tahsil edememesi nedeniyle açtığı davayı kazandı. Mahkeme, 74 milyon 389 bin 731,60 TL'nin yasal faiziyle birlikte İBB'ye ödenmesine karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile arasında yapılan bir protokole dayalı olarak EDS sistemi üzerinden kesilen trafik cezalarının %30’luk payının kendisine ödenmemesi üzerine açtığı davayı kazandı. İBB, 2011-2014 yılları arasındaki cezalar için 74 milyon 389 bin 731,60 TL’nin yasal faiziyle birlikte kendisine ödenmesini talep etmişti. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki ilgili maddelere ve taraflar arasında imzalanan protokole dayanarak İBB’yi haklı buldu ve bu tutarın yasal faiziyle birlikte İBB’ye ödenmesine karar verdi. Karar, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde de onaylandı ve Danıştay’a temyiz yolu açık bırakıldı.

İdare mahkemesi İBB’yi haklı buldu

İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesindeki, “Belediyelerce veya sermayesinin tamamı belediyelere ait şirketler tarafından kendi bütçe kaynakları kullanılarak, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuş veya kurulacak elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü’nce trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanılması durumunda, aylık dönemler halinde yapılan tespitlere dayanılarak düzenlenen trafik idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan trafik idari para cezasının yüzde 30’u oranındaki tutar, izleyen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere sistem kullanımı hizmet bedeli olarak ödenir” kuralına yer verildiği anımsatıldı. 

“Cezaların yüzde 30’u ödenir”

Kararda, ayrıca taraflar arasında imzalanan protokolde “TEDES sistemi üzerinden tespit edilen trafik kural ihlalleri aylık olarak trafik ihlalleri tespit listesine kaydedilecek ve ilgililerce onaylanacak, listede belirtilen trafik idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan trafik idari para cezalarının yüzde 30’u oranındaki tutarı izleyen ayın sonuna kadar ilgili EGM birimi tarafından İBB’ye sistem kullanma hizmet bedeli olarak ödenir“ hükmünün yer aldığı belirtildi. 

Yasal faiziyle ödenecek

Mahkemede verilen karar ile ilgili bedelin yasal faiziyle İBB’ye ödenmesine karar verildi. 

Kararda, “Davacının iade talebinin kabulü ile 74.389.731,60 TL’nin idareye başvuru tarihi olan 21 Temmuz 2023 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf yolu açık olmak üzere 29 Şubat 2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi” denildi. 

Danıştay’da temyiz edilebilecek

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesi tarafından verilen kararda da, istinaf sürecine gerek olmadığı da belirtilerek şu değerlendirme yer aldı:

“İstinaf başvurusuna konu mahkeme kararı hukuka uygun bulunduğundan ve başvuru dilekçelerinde ileri sürülen iddialar da söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediğinden istinaf başvurularının reddine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’un 46. maddesinin (d) fıkrası uyarınca 30 gün içerisinde Danıştay’a temiz yolu açık olmak üzere 17.01.2024 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”  (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster