Ana Sayfa Gündem 25 Ağustos 2024 38 Görüntüleme

Kocaeli Cezaevinde başgardiyana işkence soruşturması

Kocaeli 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde mahpuslara işkence uygulayan başgardiyan hakkında, ÖHD avukatlarının girişimleri sonucunda soruşturma başlatıldı. Hükümlü Adem Dinç, koğuş aramaları sırasında şiddete maruz kaldı ve darp izleri tespit edildi.

Kocaeli 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpuslara işkence uygulayan başgardiyan hakkında, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi avukatlarının girişimleri sonucunda soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta cezaevinde tutsaklar, arama adı altında gerçekleştirilen koğuş baskınlarında başgardiyanın şiddetine maruz kaldığını belirtti. ÖHD üyesi avukatlar, cezaevine gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından cezaevinde hükümlü bulunan Adem Dinç’in gardiyanlar tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığını ve vücudunda darp izleri bulunduğunu kamuoyuna açıkladı.

Cezaevindeki işkenceye dair Kocaeli Barosu, Kocaeli Tutukevleri İzleme Kurulu ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuran avukatlar  durumu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerine iletti.

Avukat Hanne Baytürk, cezaevinde yaşananlara ilişkin Mezopotamya Ajansına yaptığı açıklamada, “Koğuş aramaları sırasında cezaevi başgardiyanı tutsakları provoke edecek şekilde davrandı” dedi. Baytürk, Adem Dinç’in ifadesine göre, başgardiyanın “Adımı yanlış yazıyorsunuz, bana başkan diyeceksiniz” dediğini ve ardından Dinç ve diğer iki tutsağın başka bir odaya götürüldüğünü belirtti. Dinç, “Eşyalarını toplamaya götürüyoruz” denilerek kendi odasına geri getirildi ve burada başgardiyan ve diğer gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kaldı. Baytürk, “Başgardiyan Dinç’e tokat atmaya çalıştı. Dinç kendini korumak için kollarını kaldırdığında tokat koluna geldi. Bu sırada diğer gardiyanlar kollarını tutarak Dinç’in boğazını sıktılar” dedi.

Dinç, sonrasında revire çıkarak kendisine uygulanan şiddeti anlattı. Baytürk, Dinç’in gözünde şişlik ve kan toplandığını, bunu ziyaret sırasında da gördüklerini söyledi. Revire giden Dinç, doktorun rapor yazmak istememesi üzerine hastaneye sevkini talep etti ve doktor, rapor yazmak zorunda kaldı. Ancak, Baytürk, raporun ne kendilerine ne de müvekkillerine verilmediğini belirtti.

“Cezaevindeki ihlalleri belgelemek için çabalarının sürecek”

Baytürk, “Başgardiyan 13 Mart’ta da 7 tutsağa şiddet uyguladı” diyerek, bu olayda tutsakların çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını ve bu duruma itiraz eden müvekkilleri Mehmet Şirin Tekmenüray’in yere yatırılarak başgardiyanın “Sen çıkarmazsan biz çıkarırız” diyerek kafasına ayağıyla bastığını ifade etti. Tekmenüray’ın daha sonra süngerli odaya götürüldüğünü de ekledi. Avukatlar, bu olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ancak Tekmenüray’ın darp raporunun işlenmediğini öğrendiklerini söyledi.

Adem Dinç’in maruz kaldığı şiddetle ilgili Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na “işkence ve görevi kötüye kullanma” suçlarından suç duyurusunda bulunduklarını belirten Baytürk, başgardiyanın daha önce de mahpuslara işkence uyguladığını ve cezasızlık politikası nedeniyle bu eylemlerine devam ettiğini ifade etti. DEM Parti milletvekillerine yapılan bildirim üzerine, başgardiyan hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisini aldıklarını belirten Baytürk, “cezaevindeki ihlalleri belgelemek için çabalarının sürecek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster