Ana Sayfa Gündem 30 Ağustos 2024 158 Görüntüleme

Diyarbakır Barosu’ndan Kürtçe yemin tartışmasına yanıt

Diyarbakır Barosu, avukat Bermal Yıldeniz'in yeminini Kürtçe ve Türkçe olarak gerçekleştirdiğini belirterek, sosyal medyada oluşturulan yanlış algıyı kınadı. Baro Başkanı Nahit Eren, Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılmasının temel bir hak olduğunu vurguladı.

Diyarbakır Barosu’nda stajını tamamlayan avukat Bermal Yıldeniz, yemin töreninde yemin metnini önce Kürtçe, ardından Türkçe okuyarak ruhsatını aldı. Ancak törene ait sadece Kürtçe yemin edilen anların sosyal medyada paylaşılmasının ardından, Yıldeniz’in yeminini sadece Kürtçe ettiği yönünde  paylaşımlar yapıldı. Diyarbakır Barosu, bu duruma ilişkin bir açıklama yaparak, yemin törenlerinde yıllardır yasal gereklilik olan Türkçe yemin metninin yanı sıra, isteyen avukat adaylarının anadillerinde de yemin edebildiklerini belirtti. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise bu uygulamanın yeni olmadığını ve uzun yıllardır devam ettiğini vurguladı.

Diyarbakır Barosu’ndan Açıklama

Diyarbakır Barosu, bu saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, “Yıllardır Diyarbakır Barosu’nda düzenlenen yemin törenlerinde isteyen meslektaşlarımız, yasal gereklilik olan yemin metnini Türkçe okumadan önce veya okuduktan sonra Kürtçe de okumaktadır. Ancak son yemin töreninde, konu bağlamından koparılarak törende sadece Kürtçe yemin edildiği algısıyla sosyal medyadan meslektaşımıza ve Baromuza yönelik nefret ve ırkçı saikli saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar, Kürtçe diline yönelik tahammülsüzlüğü bir kez daha göstermiştir.” ifadelerine yer verdi.

Baro açıklamasında ayrıca, “Meslektaşımıza yönelik ırkçı ve nefret içerikli saldırıları kınadığımızı, Kürtçe’ye yönelik tahammülsüzlüğü kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşırız.” denildi.

Nahit Eren: Kürtçe ve diğer tüm dillerin kamusal alanda kullanılması en temel haktır

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ey kendilerini bu toprakların tek sahibi sananlar! Bu ilk değil, Diyarbakır Barosu’nda yıllardır yemin törenlerinde isteyen meslektaşlarımız, hem anadilleri olan Kürtçe hem de yasal gereklilik olan Türkçe yemini birlikte yapmaktadır. Anlamak istemeseniz de bu ülkenin en büyük zenginliği, farklı kültürlerin ve dillerin bir arada yaşamasıdır. Kürtçe ve diğer tüm dillerin kamusal alanda kullanılması en temel haktır.” ifadelerini kullandı.

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster