Ana Sayfa Gündem 2 Eylül 2024 645 Görüntüleme

Afganistan’da hamile kadınlar doğumu ölüm korkusuyla bekliyor

Afganistan'da birçok doğumevinin kapanması, hamile kadınların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırıyor. WHO'nun doğum ünitesinin kapanması ve uzman eksikliği, anne ve bebek ölümlerinin artmasına neden oluyor.

Afganistan’da birçok sağlık tesisi ve doğumevinin kapanmasıyla hamile kadınlar ciddi sağlık hizmeti sorunları yaşıyor. Ülkede pek çok kadın, hamilelik süresince önerilen en az dört doktor muayenesini gerçekleştiremiyor.

Kuzey Badahşan eyaletinde yaşayan ve altı aylık hamile olan Ferhunde, “İkinci bebeğimin doğumunun benim ya da bebeğimin ölümüne neden olmasından korkuyorum” diyor. Ferhunde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından işletilen bir doğum hastanesinde doğum yapmayı planlamıştı, ancak hastanenin doğum ünitesi Temmuz ayından beri kapalı.

Kadın doğum hizmetlerindeki sıkıntılar

Badahşan, “doğum yapmak için en kötü yer” olarak biliniyor. Dağlık ve ulaşılması zor olan bu bölgede WHO’nun tesisi, kadınlar için hayati bir öneme sahipti. WHO yetkilileri, finansmandaki eksiklik nedeniyle doğum ünitesini kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Badahşan’da kalan tek doğum hastanesi, hayır kurumu Ağa Han tarafından finanse ediliyor. Ancak bu hastane de artan taleple başa çıkmakta zorlanıyor. Ferhunde gibi birçok kişi, Kunduz’daki en yakın hastaneye ulaşamıyor ya da kabul edilmiyor.

Anne ve bebek ölümlerinde artış ve ebe eksikliği

UNICEF’e göre, Afganistan’da 2020 yılında anne ölüm oranı 100 bin doğumda 620 olarak kaydedildi. Bu oran, küresel ortalamanın neredeyse üç katı. 2023 yılında ise her 1000 doğum için 37 bebek ölümü bildirildi. Bir doktor, “Devlet hastanelerinde prematüre bebekleri tutacak olanaklarımız yok. Şartlarımız çok kötü” diyor.

Taliban’ın sosyal kısıtlamaları nedeniyle birçok sağlık çalışanı seyahat etmekten çekiniyor. Bu da kadınları eğitimsiz akrabalarına ve komşularına bağımlı hale getiriyor. Kandahar’da görev yapan bir ebe, “Bölgede doğum hizmetlerinin olmaması nedeniyle bazı kadınlar evde doğum yapıyor ve bu tıbbi destek açısından tamamen yetersiz” diyor.

Sağlık hizmetleri yetersiz

Kabil’deki özel Shefajo kliniğinde yedi kez düşük yapmış Musrsal, “Her çocuk kaybında ruhsal sorunlar yaşıyorum,” diyor. Hamide ise hamile kalmak için çabalıyor ancak sonuç alamıyor. Dr. Najmussama Shefajo, “Kadın doktor ve hemşirelerin, uzmanlaşmış hastanelerin ve ilaçların eksikliği ana faktörler” diyor.

Taliban’ın iktidara gelmesinden sonra birçok kadın doktor ülkeden kaçtı, yeni mezun doktorlara tıp lisansı verilmedi. Dr. Shefajo, “Kadın doktor açığı giderek artıyor ve bu durum daha da kötüleşecek” diyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster