Ana Sayfa Gündem 2 Eylül 2024 82 Görüntüleme

Devlet hastanesinde ‘cihaz yok’, özel hastane 800 bin TL istiyor

Bir an önce ameliyat olması gereken hidrosefali hastası Selahattin Alpay, devlet hastanelerinden "tıbbi cihaz yok" denilerek yönlendirildiği özel hastanelerin ise 200 bin ila 800 bin TL arasında fatura çıkardığını belirtti.
Sağlık sektöründe 2021 yılından bu yana tıbbi cihaz fiyatlarının ani bir şekilde yükselmesiyle başlayan kriz devam ediyor. Tıbbi malzeme şirketleri hastanelere tedariki kestiklerini açıklarken, özellikle devlet hastanelerine tıbbi cihaz ve malzeme tedarikinde yaşanan kriz sağlık hizmetini aksatıyor. 
 
Ameliyat olması gereken pek çok yurttaş, gittikleri devlet hastanelerinden özel hastanelere yönlendiriliyor. 

‘Biz bu ameliyatı yapamayız’

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki hidrosefali (beyin omurilik sıvısının beyindeki boşluklarda birikmesi ve kafa içindeki basıncı artırması) hastası Selahattin Alpay da, uzun süredir şant ameliyatının yapılmamasından şikayetçi. 
 
Mezopotamya Ajansına konuşan Alpay, Şanlıurfa ve Gaziantep’te gittiği devlet hastanelerinin, “devlet bu ameliyatı karşılamaz” denilerek, kendisini özel hastanelere yönlendirdiğini belirterek, özel hastanelerin ise 800 bin TL’lik fiyat çıkarttığını söyledi. Çocukken geçirdiği havalenin menenjite çevirmesi ardından son iki yıldır beyninde su toplanmaya başladığını anlatan Alpay, “Bu rahatsızlık sebebiyle sol gözümü tamamen kaybettim. Yıllarca otellerde, fırınlarda çalıştım. En son geçen yıl otele gittiğim zaman sağ tarafım uyuştu. Beynimde uyuşukluk oluştu. Antalya Kepez’de, devlet hastanesine gittim. Orada tetkikler yapıldı. Sonra Urfa’ya geldim buradaki hastanelerde de sonuç alamadım. Önceleri ‘cihaz yok’ dediler. Sonraki bahaneleri ise ‘biz bu ameliyatı yapamayız’ oldu” diye belirtti. 

800 bin lira fatura çıkarıldı

“Devlet bu cihazı karşılamıyor” diyerek, ameliyatının yapıldığını vurgulayan Alpay, Dîlok’ta da gittiği devlet hastanesinden aynı yanıtı aldığını ve özel hastaneye yönlendirildiğini ancak özel hastanede ameliyat olacak durumunun olmadığını dile getirdi. Tek talebinin ameliyatının karşılanması olduğunu kaydeden Alpay, gittiği devlet kurumları ve yardım kuruluşlarının kendisine para vermeye çalıştığını söyledi. Alpay, “Para istemiyorum, tek istediğim ameliyatımın karşılanması. Geceleri sancıdan uyuyamıyorum” dedi. 
 
Gittiği özel hastanelerin 800 bin TL’ye kadar fatura çıkardığını aktaran Alpay şunları belirtti: “Antep’te bir doktor, ‘200 bin TL’ye seni ameliyat ederim’ dedi. Ankara’daki özel bir hastane 230 bin, İstanbul’daki ise 800 bin TL fatura çıkardı. Bu paraları karşılayacak durumda değilim. Hidrosefalisi olan başka hastalar da var. Onlar da mecburen özele giderek ameliyatlarını yaptılar.” 

“Hastanelerin işgüzarlığı ile alakalı”

konuya dair MA‘ya konuşan ismini vermek istemeyen bir tıbbi üretim firma yetkilisi, “Devlet bunları karşılıyor fakat bunların temin edilmesi biraz zaman aldığı için kimse beklemek ya da bu istemi yapmakla uğraşmıyor. Bunlar SUT fiyatı baz alınarak, direkt devlet malzeme ofisinden temin ediliyor. SUT fiyatı da yaklaşık 7 bin ile 8 bin TL arasında. Bu durum sadece hastanelerin işgüzarlığı ile alakalı” ifadelerini kullandı.
 
SUT, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğidir. Her operasyonun bu tebliğe göre bir değeri bulunmaktadır. 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster