Ana Sayfa Politika 3 Eylül 2024 72 Görüntüleme

DEM Parti’den Adalet Bakanlığına Başvuru: “Abdulkadir Kuday tahliye edilsin”

DEM Parti, Metris Cezaevi'nde durumu ağırlaşan Abdulkadir Kuday'ın tahliye edilmesi ve insan onuruna uygun koşullarda tedavi edilmesi talebiyle Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, milletvekilleriyle birlikte Metris R Tipi Cezaevinde bulunan ve sağlık durumu günden güne kötüleşen Abdulkadir Kuday için Adalet Bakanlığına başvurdu. Kuday’ın tahliye edilmesi ve insan onuruna uygun koşullarda tedavi edilmesi talep edilen başvuruda, Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına rağmen Kuday’ın serbest bırakılmadığına dikkat çekildi.

Başvuruya göre, 2021 yılında bel fıtığı ameliyatı olan Abdulkadir Kuday, yanlış teşhis nedeniyle üç ay sonra ALS hastalığıyla mücadele etmek zorunda kaldı ve bu süreçte kısmi felç geçirerek yatalak hale geldi. 30 Ekim 2023’te ATK tarafından “yaşamını tek başına idame ettiremez” raporu verilen Kuday, 20 Ağustos 2024’te durumu ağırlaştığı için Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak burada insan onuruna aykırı koşullarda tutuldu ve kötü muameleye maruz kaldı. Başvuruda, “Kuday, su ve yemek ihtiyaçları karşılanmadığı ve refakatçi izni verilmediği için hapishaneye geri dönmek istemiş, ancak bu durum ‘tedaviyi reddettiği’ şeklinde kamuoyuna yansıtılmıştır” denildi.

Avukatlarının 2 Eylül 2024 tarihinde Kuday ile yaptığı görüşmede, Kuday’ın durumu hakkında çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Başvuruda, “Kuday, avukat görüş odasına sedyeyle gelmiştir ve 40 kilonun altına düştüğü, kemiklerinin sırtına battığı ve nefes almakta güçlük çektiği gözlemlenmiştir. Hastaneye getirilmesi halinde entübe edileceği, kalbinin her an durabileceği belirtilmiştir” ifadeleri yer aldı. Kuday’ın ailesi ise onun son günlerini ailesiyle birlikte geçirmek istediğini belirtti.

Başvuruda ayrıca, Kuday’ın hastalık nedeniyle infazının ertelenmesi talebinin İnfaz Kanunu’nun 25. maddesi gerekçesiyle reddedildiği, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına aykırı olduğu vurgulandı. Başvuruda yer alan talepler arasında, “Kuday’ın derhal serbest bırakılması, infaz kanunundaki ilgili maddenin yürürlükten kaldırılması ve serbest bırakılana dek insan onuruna uygun koşullarda tedavi edilmesi” istendi.

Başvurunun sonunda, “Mahpusun her an yaşamını yitirebileceği dikkate alınarak tüm bu işlemlerin ivedi olarak gerçekleştirilmesini arz ve talep ederiz” ifadelerine yer verildi. 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster