Ana Sayfa Gündem 14 Temmuz 2025 25 Görüntüleme

Turizmde haftalık izin düzenlemesi tartışma yarattı: İşçiler 10 gün çalışmadan izin kullanamayacak

Yeni kanunla turizm sektöründe çalışanların haftalık izin hakkı, hak kazandıkları günü takip eden dört gün içinde kullandırılabilecek. Düzenleme işçi sendikaları ve siyasilerden tepki aldı; işçiler 10 güne varan kesintisiz çalışma zorunluluğu ve fazla mesai ücretlerinin verilmemesinden endişe ediyor.

Turizm sektöründe çalışanların haftalık izin haklarıyla ilgili yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi veya onayıyla hak kazandığı günü takip eden dört gün içinde kullandırılabilecek.

Düzenlemede, işçinin hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadar olan kısmı fazla çalışma hesabına dahil edilmeyecek. İşçi, verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilecek.

İş Kanunu’nda çalışma süresi haftada en fazla 45 saat olarak belirleniyor. Turizm sektöründe ise işçinin haftalık ortalama çalışma süresi dört aylık dönemde normal haftalık çalışma süresini aşamayacak; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.

TBMM’ye sunulan gerekçede, turizm sektöründe çalışanların hafta tatilini kazandıkları günden itibaren yedi gün içinde kullanmak zorunda olduğu, yeni düzenlemeyle bu sürenin on güne çıkarıldığı belirtiliyor. Böylece işçilere hafta tatillerini birleştirerek kullanabilme imkânı sağlanması amaçlanıyor.

İşçi sendikaları temsilcileri düzenlemeye karşı çıkarak, haftalık izin hakkının “hafta terimi bağlamından koparıldığını” ve kesintisiz 24 saat dinlenme hakkının ortadan kalktığını belirtti.

İşveren temsilcileri ise düzenlemeyi turizm sektöründe esnek çalışma koşullarına uygun olarak değerlendirdi.

Anayasa’nın 50. maddesinde ve İş Kanunu’nun ilgili maddelerinde işçilerin ücretli hafta tatili ve dinlenme hakkı güvence altına alınmıştır.

Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda muhalefet şerhlerinde düzenlemenin Anayasa ve genel normlara aykırı olduğu ifade edilmiştir.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster