Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022’de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında açılan davanın karar duruşması bugün görüldü.
Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, verilen aranın ardından karar açıklandı. Mahkeme, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanan gazeteciler Habibe Eren, Ceylan Şahinli ve Mehmet Günhan hakkında beraat kararı verdi. Diğer gazeteciler hakkında ise 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.
DFG:Kürt gazeteciler olarak bu karar karşısında da geri adım atmayacağız
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) 8 Gazeteciye verilen cezalara ilişkin açıklamada bulundu. Verilen cezalara tepki gösterilen açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar devam ediyor. Ankara’da yargılanan gazetecilere mesleki faaliyetlerinden kaynaklı ağır cezalar verildi. Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022’de tutuklanan ve 6 ayı aşkın süre tutuklu kalan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA’nın eski stajyeri Mehmet Günhan hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Zemo Ağgöz Deniz Nazlım ve Öznur Değer 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi, diğer gazeteciler ise beraat etti. İktidar bir kez daha yargı eliyle gazetecileri susturmaya çalıştığını gösterdi.
Tüm meslek örgütleri ve gazetecileri duruş sergilemeye çağırıyoruz
Özelde de Kürt gazeteciler mesleklerini yapamaz hale getirilmek isteniyor. Aksi halde uydurma tanık ifadeleri ve yaptıkları haberler gerekçesiyle hazırlanan bir davadan gazetecileri “örgüt üyesi” diye tanımlamak mümkün değildir. Bu davadaki kararla bizlere Kürt sorunundaki çözümsüzlük hali ve tecridi işleyen ve bunu gündeme getiren gazetecilerin cezalandırılacağı mesajı verilmektedir. Hakikatin üstünün örtülmeye çalışıldığı bu karara karşı gazeteciliğin yargılanamayacağını bir kez daha belirtiyoruz. 30 yılı aşkın süredir bombalamalara, katletme ve tutuklamalara karşı gerçeği yazmaktan bir an olsun vazgeçmeyen Kürt gazeteciler olarak bu karar karşısında da geri adım atmayacağız. Gerçekleri her koşulda yazmaya devam edeceğiz. Tüm gazeteci ve meslek örgütlerini de gazeteciliği kriminalize eden bu yargı kararlarına karşı duruş sergilemeye çağırıyoruz. Hep birlikte gazeteciliğin onurunu koruyalım, birlikte mücadele edelim”
(Haber Merkezi)