Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına rağmen milletvekilliği hakları iade edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumu için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 10 Eylül’de olağanüstü toplanması talebiyle ikinci kez Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulundu.
CHP’nin başvurusunda, Anayasa Mahkemesi’nin Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna dair kararına atıfta bulunularak, Meclis araştırması açılması talep edildi. Başvuruda, “Bu Anayasa ihlalinin ve hukuk dışı tutuma son verilebilmesi için TBMM’nin ivedilikle toplanarak Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararının gereğinin ya Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararını Genel Kurula sunarak ya da uygun görülen diğer bir yöntemle re’sen yerine getirmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, AYM’nin kararının okutulması ve Atalay’ın milletvekilliği haklarının iade edilmesi gerektiği vurgulandı.
Arbede Atalay’ın durumunun görüşülmesini engelledi
CHP, 16 Ağustos’taki oturumda AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan’ın TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a kürsüdeyken saldırması ve çıkan arbedenin Atalay’ın durumunun ayrıntılı olarak görüşülmesini engellediğini belirterek, ikinci başvurusunu yaptı. Araştırma önergesini CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Grup Başkanvekilleri imzalarken, önergeyi Meclis Başkanlığı’na CHP Grup Başkanvekili Murat Emir sundu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başvurunun ardından Meclis’i toplantıya çağırıp çağırmayacağı henüz belli değil. Kurtulmuş, daha önce aynı konuda ikinci kez olağanüstü toplantı talep edilemeyeceğini belirtmişti. CHP ise TBMM içtüzüğünde bu duruma dair herhangi bir hüküm bulunmadığını savunarak, bu tutumun “yeni içtüzük kuralı ihdası” anlamına geleceğini ileri sürdü. Ayrıca, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AYM kararının dikkate alınmamasının anayasa krizini devlet krizine dönüştürdüğünü belirterek, bu konuda alınacak önlemlerin araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdiklerini açıkladı.
CHP, Anayasa Mahkemesi kararının uygulanarak, Atalay’ın milletvekilliği haklarının iade edilmesi ve tahliye edilip Parlamento’da yerini almasının sağlanması gerektiğini savunuyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa ve içtüzüğe uygun bir karar vermesi beklentisini dile getiren CHP, bu konuda görüşme talebinde bulundu.
(Haber Merkezi)