Ana Sayfa Politika 15 Haziran 2023 183 Görüntüleme

İmamoğlu davası: İçişleri Bakanlığı müdahil oldu, duruşma 30 Kasım’a ertelendi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla yargılandığı dava bugün başladı. İçişleri Bakanlığı davaya müdahil oldu. İmamoğlu dahil 7 sanık hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşma 30 Kasım'a ertelendi.

İçişleri Bakanlığı’nın ihbarı üzerine Ocak ayında açılan davanın ilk duruşması Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İmamoğlu duruşmaya katılmadı.

Davayı takip etmek isteyen gazetecilere ilk etapta izin verilmedi. İtirazların ardından basın mensupları duruşma salonuna alındı.

Savcılık, İmamoğlu ve diğer sanıklar hakkında kamuoyunda “siyaset yasağı” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddesinin uygulanması talebinde bulundu.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Ekrem İmamoğlu’nun bu ihalede herhangi bir imzası yoktur. Dolayısıyla bu davanın içerisine İmamoğlu’nun dahil edilmeye çalışılması hukuki garabetten ibarettir” dedi.

Dava konusu soruşturma, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayanıyor.

Günaydın dava sürecini şu şekilde anlattı:

“2015 yılında, yani İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nın ilk yıllarında ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla bir soruşturma yürütülmüştü. Burada Danıştay soruşturma iznini iptal etmişti. Çünkü iddiaların tümü geçerli değildi.

“2020 yılından itibaren Süleyman Soylu yönetimindeki İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen mülkiye müfettişleri bu davayı yeni bir forma dönüştürdüler. Hazırladıkları müzekkereyi savcılığa yollayarak, savcılığın incelemesini sağladılar. İddianame düzenlendi ve bugün ilk duruşmasını yaptık.”

Günaydın, İmamoğlu ile birlikte yargılanan Beylikdüzü Belediyesi’nde çalışan sanıkların duruşmada sorulara şu yanıtları verdiğini anlattı:

“İddia ettiğiniz gibi ihale dosyasında baştan olması gereken belgelerin yokluğu söz konusu değildir. Zarf açma tutanağındaki bunu net olarak görebilirsiniz. Sonradan sunulması gereken belgeler, önceden sunulması zorunluymuş gibi sunulamaz, böyle bir iddianame düzenlenemez. “

İddianamede 250 bin TL’lik kamu zararı olduğu da öne sürüldü.

Günaydın, bu konuda Beylikdüzü Belediyesi çalışanlarının, “O yıl asgari ücrette önemli bir artış olmuştu. Bu yansıtıldı. Herhangi bir kamu zararına uğratma söz konusu değildir” dediklerini aktardı.

BBC/ TÜRKÇE

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster