Ana Sayfa Gündem 26 Temmuz 2023 396 Görüntüleme

Akbelen Ormanı: Kesimin üçüncü gününde köylüler alana girdi, jandarma müdahale etti

Muğla– İkizköy Mahallesi’ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen alandaki ormanda Pazartesi sabahı başlayan kesim ve bu kesime karşı köylülerin direnişi devam ediyor.

Kesimin üçüncü gününde sabahın erken saatlerinde alana giren köylüler ve direnişçiler yol keserek ve ağaçlara sarılarak kesimi engellemeye çalıştı.

Jandarmanın müdahalesiyle uzaklaştırılan üç kişiden ikisinin serbest olduğu ancak aktivist Deniz Gümüşel’in alıkonulduğu bildirildi.

Gümüşel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Savcılık emri vb olmamasına rağmen polis arabasına zorla saçlarımdan asılarak bindirildim. Gerekçesiz, hukuksuz alıkonuluyorum. Arkadaşlarımızdan bir grup ormanda kesimi engellemeye devam ediyorlar” dedi.

Gazeteci Hakan Tosun Twitter hesabından jandarmanın ağaçlara sarılanları uzaklaştırdığı anları gösteren bir video paylaştı

Akbelen Ormanı’ndaki mücadele çevre ve sağlık alanında çalışan grupların ve siyasilerin de gündemindeydi.

Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, “Muğla’daki üç termik santral, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini oluşturmaktadır ve ülkemizin kurulu enerji gücü ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasitededir. Ekosistem ve iklim değişikliğinin önlenmesi için hayati önemi olan ormanlarımız yüzde 2’lik enerji için feda edilemez” ifadelerini kullandı.

Grup, Akbelen Ormanı’nın yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan “son doğal yaşam ortamı” ve önemli bir koridor olduğuna dikkat çekti:

“Akbelen Ormanı, Ören-İkizköy hattı ile İkizköy-Tuzabat ile İkizköy-Çamlıca-Bağyaka hattındaki doğal ormanları birbirine bağlayan doğal bir koridor işlevi sağlamaktadır. Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılması, bu doğal ekolojik köprüyü ortadan kaldırarak, Milas’ın güneyi ile kuzeyini birbirinden ayırarak büyük bir doğal yaşam ortamı parçalanmasına sebep olacaktır”

BBC Türkçe 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster