Ana Sayfa Gündem 25 Temmuz 2023 265 Görüntüleme

Gazeteci Fırat Can Arslan tutuklandı, Sibel Yükler, Evrim Deniz, Delal Akyüz serbest

Savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken; Arslan, "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)" suçlamasıyla tutuklandı.

Ankara’da gözaltına alınan gazeteciler Sibel Yükler ile Fırat Can Arslan, İzmir’de gözaltına alınan Delal Akyüz ve Diyarbakır’da gözaltına alınan Evrim Deniz, emniyetteki sorgularının ardından akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken; Arslan, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)” suçlamasıyla tutuklandı.

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, Arslan’ın tutuklanma kararında adli kontrol şartının yetersiz kalacağını belirtti. 

Hakimlik, tutuklama gerekçesinde “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçunu işlediğini, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı terör suçları soruşturma bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı ve eşi olan Hakim’in isimlerini paylaştığı, Cumhuriyet Savcısının görevine ilişkin dava ve bu dava dosyasında tutuklu olan gazeteci kişiler de vurgulanmak suretiyle yeni görev yerinin belirtildiği,  kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu ve kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel bulunması sebebiyle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanması karar verilmiştir” dedi.

Arslan ise; ifadesinde “Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben yaptığım paylaşımda sadece Hakimler Savcılar Kurulu kararnamesini paylaştım hiçbir yorum katmadım, hedef göstermek gibi bir niyetim ve amacım yoktu” dedi.

Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan bianet editörü Evrim Kepenek ise; gözaltında tutuluyor. Kepenek’in savcılık ifadesi için yarın adliyeye götürülmesi bekleniyor.

Avukat Özdoğan: Tweet’i niçin paylaştıkları soruldu

Gazatecilerin emniyet ifadelerinin alınmasının ardından  bianet’e konuşan avukat Nuray Özdoğan, gazetecilerin, “terörle mücadelede görevli kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla gözaltına alındıklarını söyledi.

Emniyet sorgusunda gazetecilere tek soru sorulduğunu belirten Özdoğan, şöyle dedi: “Sibel Yükler’e, Fırat Can Arslan’ın paylaşımını neden RT [Sosyal medya platformu Twitter’da bir kullanıcının paylaşımını diğer kullanıcıların paylaşması] ettiğini, Fırat Can Arslan’ın ise neden bu paylaşımı yaptığını sordular.

“Gazeteciler, paylaşımın haber değeri olduğunu, gazetecilik faaliyeti olduğunu belirttiler. Gizli bir bilgiyi paylaşmadıklarını, suçlama konusu yapılan bilginin HSYK kararnamesi olduğunu ve kamuya açık olduğunu söylediler. Hedef gösterme olmadığını söylediler.

kaynak: Bianet

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Üç ilde peş peşe deprem

Üç ilde peş peşe deprem

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster