Ana Sayfa Gündem 27 Temmuz 2023 537 Görüntüleme

Gazeteci Ayça Söylemez’e “hedef gösterme” davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, Akın Gürlek'in şikayetiyle hazırladığı iddianamede Ayça Söylemez, ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’le suçlandı.

İstanbul- Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayetinin ardından bianet insan hakları editörü, gazeteci Ayça Söylemez hakkında iddianame hazırladı. İddianame İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 

Dava gerekçesi ise Söylemez’in 18 Şubat 2020’de BirGün’de kaleme aldığı ‘Yetenekli hâkim bey’ başlıklı makale.

Söylemez söz konusu makalede, o dönem İstanbul’da ağır ceza mahkemesi başkanı olan Akın Gürlek’in gazeteci Canan Coşkun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Barış Akademisyenleri ile Sözcü gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarını yargıladığını yazmıştı.

‘İsmi haber değeri taşıyor’

3 yıl önce yayınlanan yazıyla ilgili, Gürlek’in şikayeti üzerine savcılık soruşturma başlattı. Söylemez 22 Haziran 2023’te emniyete giderek ifade verdi. Gürlek’in baktığı davalar nedeniyle kamuoyunda bilindiğini ve isminin haber değeri taşıdığını söyledi.

Yazı içeriğinde herhangi bir örgüt ismi geçmediğini ifade eden Söylemez “Bakmış olduğu davalar ve bu davalar sonucu verilen kararlar ile ilgili zaten kamuya açık olan bilgileri yazdım. Bu sebeple Akın Gürlek’i herhangi bir örgütün hedefi haline getirdiğim söylenemez. Sonuç olarak bahse konu köşe yazısı gazeteci kimliğimle tamamen kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla ve basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yazdığım yazıdır” dedi.

Söylemez ifadesinde Gürlek’in şikayetiyle aynı suçlama ile başka gazeteciler hakkında da soruşturma ve kovuşturmalar yapıldığını, emsal niteliği olan takipsizlik veya beraat kararlarını sundu.

1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemi

Savcılık, ifadenin ardından iddianame hazırladı. 8 paragraf boyunca toplumun haber alma ve gazetecilerin düşünceyi açıklama özgürlüğünden bahsetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) örnekler verdi.

Ancak daha sonra özgürlüklerin sınırsız olmadığını savundu. “Düşünceyi açıklama özgürlüğünü, kamuoyu ve devleti korumaya yönelik olarak sınırlandırmak zorunludur” dedi.

Düşünce özgürlüğü sınırlandırılmazsa anarşi doğacağını ifade etti. Devletin ilk görevinin kamu düzenini sağlamak olduğunu savundu.

Savcılık iddianamede, Söylemez’e son dönemde gazetecilerin gözaltına alınmasında ve yargılanmasında sıklıkla kullanılan ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek (TMK 6/1)’ suçlaması yöneltti. 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. İlk duruşma 22 Kasım saat 09:45’te görülecek.

Kaynak: Bianet

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster