Ana Sayfa Gündem 3 Ağustos 2023 433 Görüntüleme

Yargıtay’dan Özgür Gündem dayanışmasına ceza

Yargıtay, Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenliği davasında Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran'ın hapis cezalarını onadı. Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Hüseyin Aykol'un hapis cezalarını bozdu. Çalışan ve yöneticilerin yargılandığı davada ise Reyhan Hacıoğlu, Hüseyin Güçlü ile Tahir Temel’e verilen hapis cezalarını onadı.

Yargıtay, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyasına katıldığı için yargılanıp ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ayşe Düzkan, Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Hüseyin Aykol hakkındaki kararını açıkladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Düzkan ve Duran’a verdiği 1 yıllık hapis cezasını onadı.

Çelebi’ye Özgür Gündem’de 25 Nisan 2016’da yayımlanan yazısına ilişkin “örgüt propagandası” iddiasıyla verilen 1 yıllık cezayı hukuka aykırı bularak bozdu. Beraat verilmesi gerektiğine hükmetti.

Yüksek mahkeme Bektaş’a verilen 1 yıllık cezada da gazeteciye yargılamada son sözünün sorulmadığını ve bu nedenle savunma hakkının kısıtlandığını belirterek bozma kararı verdi.

Aykol’a verilen 3 yıl 9 aylık cezayı ise benzer iddialar ile hakkında bir başka davanın veya soruşturmanın olup olmadığı, varsa birleştirilip birleştirilmediğine dair derece mahkemesinin herhangi bir eylemde bulunmaması nedeniyle bozulmasına karar verdi.

Yönetici ve yazarların yargılandığı davada karar çıktı

Öte yandan Yargıtay, Özgür Gündem yöneticileri ile yazarlarının gazetede yayınlanan yazılar nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘örgüt propagandası’ ve ‘suç işlemeye alenen tahrik’ suçlamalarıyla yargılandığı dosyada da karar açıkladı.

Reyhan Hacıoğlu’na 1 yıl 3 ay, Hüseyin Güçlü ile Tahir Temel’e verilen 1 yıl 6 aylık hapis cezası onadı.

Ayşe Batumlu Kaya’ya verilen 1 yıl 3 ay, Hüseyin Aykol’a verilen 2 yıl 1 ay ve Eren Keskin ile Reyhan Çapan’a 3 yıl 9 aylık cezaları bozdu. Bozma gerekçesi olarak Yargıtay, gazetecilerin benzer iddialar ile başka mahkemelerde yargılanmalarına rağmen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları dosya ile birleştirme yapılmamasını veya inceleme yapmaksızın karar verilmesini gösterdi.

Özgür Gündem yargılamaları

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 49’una soruşturma açıldı, 11 takipsizlikle sonuçlandı, 38 dosya davaya dönüştü.

38 nöbetçi yayın yönetmeni Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesi (Terör örgütü propagandası yapmak) ve 6/2 maddesini (Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basma veya yayınlamak) ihlalden hakim karşısına çıktı.

Kampanyaya katılan Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve gazete yazarları Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ile gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Dava 16 Ocak 2018’de bitti. Aykol 3 yıl 9 ay, Bektaş, Düzkan, Çelebi ve Duran 1’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Gazetenin avukatları kararı İstanbul Bölge Adliyesi’ne (İstinaf) taşıdı. Ancak Bölge Adliyesi 3. Ceza Dairesi 20 Kasım 2018’de kararı usul ve yasaya uygun görerek onadı. Daire, ayrıca temyiz yolunu da kapattı.

Ancak 24 Ekim 2019’da Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle gazetecilere temyiz yolu açıldı. Gazetecilerin avukatları cezalarının haksız ve hukuksuz olduğunu belirterek Yargıtay’a gitti.

Kaynak: Bianet 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster