Ana Sayfa Gündem 20 Ağustos 2023 187 Görüntüleme

Tahliyesi engellenen yazar Baltacı’ya ‘fotoğraf’ cezası

İnfazının ertelenmesine gerekçe gösterilen disiplin cezaları mahkeme kararıyla kaldırılmasına rağmen tahliye edilmeyen yazar Resul Baltacı’ya, torunlarıyla çektirdiği fotoğraf gerekçesiyle disiplin cezası verildi.

Düzce Çilimli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve 11 aydır tahliyesi engellenen yazar Resul Baltacı’ya, yeni bir disiplin cezası verildi.

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre Resul Baltacı, torunları ve aile bireyleriyle cezaevinde çektirdiği fotoğrafları, tahliye olan koğuş arkadaşına vererek, ailesine ulaştırılmasını istedi. Tahliye olan tutuklunun eşyaları arasında Baltacı’nın ailesi ile çekilen fotoğraflarına el konuldu.

El konulan fotoğraflar Baltacı’ya teslim edildi. Ancak cezaevi idaresi Baltacı hakkında fotoğraf gerekçesiyle soruşturma başlatarak, disiplin cezası verdi.

Yazar Resul Baltacı, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde kendisine disiplin cezası verildiğini paylaştı. 

Disiplin cezasına tepki gösteren Baltacı’nın oğlu Azad Baltacı, cezaevi idaresinin bu tür gerekçelerle disiplin cezası ürettiğini belirterek, “Yaşanan bu durum, hukukun ne kadar ayaklar altına alındığını somut bir şekilde göstermektedir. Cezaevinden çıkan her şey zaten idare tarafından kontrol edilmektedir. Bir resimden neden bu kadar korkuyorlar, anlamak zor! Torunları ile çektiği resimler nedeniyle disiplin cezası almış” dedi.

Babası ve ailesine psikolojik şiddet uygulandığını söyleyen Azad Baltacı, yaşanan hukuksuzluklar zincirinin derhal sona ermesi çağrısında bulundu.

Yazar Resul Baltacı neden tahliye edilmiyor

1992 yılında tutuklanan yazar Resul Baltacı, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Şu an Düzce Çilimli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Baltacı, 30 yıl 11 aydır cezaevinde bulunuyor. 

Koşullu salıverilme hakkından 2022’de faydalanması gereken Baltacı’nın, daha önce aldığı hücre cezaları gerekçe gösterilerek tahliyesi engellendi. Baltacı’nın hücre cezalarının kaldırılmasına dönük yaptığı itirazın ardından Düzce 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Mayıs 2022 tarihli kararıyla bütün hücre cezalarını kaldırdı. 

Ancak cezaevi idaresi ve Düzce İnfaz Hakimliği, Baltacı’nın infazının yakılmasına dair kararından vazgeçmedi. İnfaz Hakimliği, 14 Haziran 2022’de verilen karar ile Baltacı’nın daha önce aldığı hücre cezaları kapsamında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 17/2 maddesinde yer alan “… terör hükümlülerinin 3 defa hücre cezası almaları halinde bu disiplin cezası kaldırılmış olsa dahi şartlı tahliyeden yararlanamayacakları…” ifadelerin amir hüküm olduğunu öne sürdü. Avukatların bunun üzerine Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz, reddedildi ve Baltacı’nın infazı ertelendi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster