Ana Sayfa Gündem 5 Eylül 2023 478 Görüntüleme

Meteor (Gök Taşı) Nasıl Ayırt Edilir

Türkiye’de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu’da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılmıştı. O günden sonra bazı vatandaşlar tarlalarında buldukları bir çok taşın “Gök Taşı(Meteor)”olduğunu iddia ederek satışa çıkarmıştı. Peki meteor taşı nedir ve diğer taşlardan nasıl ayırt edilir

Milyonlarca yıl boyunca uzayda yol aldıktan sonra Dünya’ya düşen meteorlar, çeşitli şekil ve boyutlarda olabilirler. Ancak, bir meteor taşını ayırt etmek ve onu diğer kayaçlardan veya minerallerden ayırmak için bazı özel özelliklere dikkat etmek önemlidir. Meteor(Gök Taşı) diğer taşlardan ayırt etmek için  bilinen beş temel  yöntem kullanılmaktadır. 

1. Manyetik Özelliklerine Bakın

Birçok meteor taşı, manyetik özelliklere sahiptir. Basit bir mıknatıs kullanarak, taşın manyetik çekimini test edebilirsiniz. Eğer taş mıknatısa çekiliyorsa, bu bir meteor taşı olma olasılığını artırır.

2. Kararmış Kabuk

Meteorlar atmosferden geçerken ısınır ve yanarlar, bu nedenle bir meteor taşının kabuğu genellikle siyah veya kahverengi gibi kararmıştır. Bu kararmış kabuk, diğer taşlardan ayırt edilmesine yardımcı olabilir.

3. Düzensiz Şekil

Meteor taşları genellikle rastgele ve düzensiz şekillere sahiptirler. Bu, diğer doğal taşlardan farklılık göstermelerine yardımcı olabilir.

4. Yoğunluğu Ölçün

Meteor taşları genellikle daha yoğun bir yapısı vardır ve bu nedenle ağırlıkları diğer kayaçlardan daha fazla olabilir. Basit bir terazi veya hassas bir tartı kullanarak taşın yoğunluğunu ölçebilirsiniz.

5. Meteorik Parçacıkların Varlığı

Meteor taşlarının içinde bazen küçük metal parçacıkları bulunabilir. Bu metalik taneler, mikroskop altında görülebilir ve taşın meteorit olduğunu doğrulayabilir.

Bu adımların her birini izleyerek, bir taşın gerçek bir meteor taşı olup olmadığını daha iyi ayırt edebilirsiniz. Ancak, meteor taşı tanıma konusunda kesin olmak için profesyonel bir uzmanın görüşünü almak her zaman en iyi yaklaşımdır.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster