DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya: Boğazkere üzümü için de AB coğrafi işaret tescil başvuru çalışmalarımız devam ediyor
DTSO’nun düzenlediği etkinlikte, Eğil ilçesinde üzüm sıkma, pekmez, sucuk ve pestil yapım aşamalarını gözlemlemekle başlayan etkinlikte katılımcılara kentin zengin üzüm çeşitliliği ve üzümden yapılan lezzetler tattırıldı. Daha sonra Dicle ilçesi Bahçelievler köyündeki Boğazkere üzüm bağlarında üreticilerle bir araya gelindi. Üreticilerin Boğazkere üzümü ile ilgili deneyimleri ve beklentileri konularında sohbet eden ekip Ergani ilçesine geçerek buradaki bağlar ve üreticilerle de bir araya geldi.
Etkinlik kapsamında Boğazkere üzümünden elde edilen ürünler ile Diyarbakır peynir çeşitlerinin yer aldığı bir tadım etkinliği düzenlendi ve bu ürünler ulusal ve uluslararası düzeyde farklı pazarlara sunumu ve farklı mutfaklarda kullanımına dair katılımcıların önerileri alındı.
Tadım etkinliğinde konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; Menşesi Diyarbakır olan ürünlerin AB coğrafi işaret tescil çalışmalarına değindi. Boğazkere üzümü için de AB coğrafi işaret tescil başvuru çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde farklı etkinlikler ile kente özgü farklı yöresel ürün ve lezzetlere odaklandıklarını belirtti. Özellikle kırsal alanları içeren özgün rotaların oluşturulması ve tescilli ürünlerin ticarileşmesi ve markalaşmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Etkinliğin ikinci gününde Çermik ve Çüngüş ilçelerinde incelemelerine devam eden ekip ilk olarak peynir üretimine odaklandı. Çermik Süt Üreticileri Birliği ev sahipliği yaptığı etkinlikte kentte küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, evlerde ve mandıralarda peynir yapım işlemleri gözlemlendi. Çermik ilçesinde süt ürünleri (örgü peyniri, tulum peyniri, otlu peynir, yoğurt kaymağı, koyun yoğurdu, tereyağı) ve tescilli Çermik Biberi misafirlere ikram edildi.
Etkinlik kapsamında ayrıca kadınlar örgü peyniri yapımını da göstererek, evlerde peynir yapımı hakkında bilgiler paylaştı. Daha sonra eski usul Boğazkere üzüm bağları ile tanınan Çermik ilçesine bağlı Kuyu köyündeki bağlar gezildi ve üreticiler ile görüşüldü.
Gastro İnovasyon Merkezi Hevsel Şenliği’ne ev sahipliği yapacak
Temmuz ayında açılan Gastro İnovasyon Merkezi, 30 Eylül 2023 tarihinde Hevsel Bahçeleri’nde Hevsel Şenliği yapmaya hazırlanıyor. Etkinlik kapsamında geçmişte Hevsel’de yetişen ürünler ile yapılan kente özgü lezzetlere odaklanılacak, bir zamanlar kenti besleyen ve kentin mutfak kültürünün zenginliğini sağlayan Hevsel Bahçeleri’ne dikkat çekilecek. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde kentin gastronomi ve müzik kültürü bir arada sunulacak ve etkinlik herkese açık olacak.
Haber Merkezi