Ana Sayfa Politika 2 Kasım 2023 170 Görüntüleme

Nobel komitesine gizli mektup: Zaferden eminiz, zafer kolay değil ama kesin

Kaldığı cezaevinden Nobel Komitesi'ne gizli bir mektup yazan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı kadın aktivist Nergis Muhammedi, "Zaferden eminiz, zafer kolay değil ama kesin." ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ – Halen İran’de cezaevinde tutuklu bulunan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi kadın aktivist Nergis Muhammedi, ödül aldığı Nobel Komitesi’ne teşekkür mektubu yazdı. 

Muhammedi, gizlice cezaevi dışına çıkarılan mektubunda, ödülün “dünya çapında protesto ve toplumsal hareketlerin güçlendirilmesinde bir dönüm noktası olduğunu” dile getirdi. 

Tahran’daki siyasi mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli Evin Cezaevi’nde kalan Muhammedi’nin, gizlice sızdırılarak ulaştırdığı mektubunu kızı Kiana okudu.

Nobel Komitesi’nin web sitesinde yayınlanan mektubunda Muhammedi, “Hepinize minnettarım. Sizleri nihai zafere ulaşana kadar İran halkını desteklemeye çağırıyorum. İran halkı olarak demokrasi, özgürlük, insan hakları ve eşitlik talep ediyoruz. Ancak tüm bu taleplerimizi gerçekleştirmemizin önündeki asıl engel, İran İslam Cumhuriyetidir. ” ifadelerini kullandı.

Muhammedi, mektubunda, ödül haberinin hücre arkadaşları tarafından “Kadın, Yaşam, Özgürlük” (Zen-Zindegi-Azadi) çığlıklarıyla karşılandığını aktardı.

İran’daki kadın hareketlerine atıfta bulunan Nergis Muhammedi, “Bu hareketin gücü İranlı kadınların temsiliyetinde yatıyor. Biz ne istediğimizi, neyi istemediğimizden çok daha iyi bildiğimizden eminiz. Buna inanıyoruz, buna bağlıyız ve zaferden eminiz. Son olarak Evin Cezaevi’ndeki 46 siyasi, düşünce ve vicdan mahkumu kadın adına en içten selamlarımı sunuyorum. Zafer kolay değil ama kesindir.” ifadelerine yer verdi.

İran yönetimi, Nergis Muhammedi’ye Barış Ödülü verilmesi kararının ardından Nobel Komitesi’ni insan hakları konusunu ‘siyasallaştırmakla’ suçlamıştı. Yönetim, ödülden ötürü Nobel Komitesi’ni de kınamıştı. 

Nergis Muhammedi, cezaevinde ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Muhammedi, özellikle son aylarda İran’daki cezaevleri ve gözaltı merkezlerinin durumu ile mahkum ve tutuklulara yönelik şiddete ilişkin cezaevinden çok sayıda mektup göndermiş ve bu mektuplar, uluslararası medya kuruluşlarında yayımlanmıştı.

Kaynak: Euronews

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster