Ana Sayfa Politika 18 Şubat 2024 83 Görüntüleme

DEM Parti Kadın seçim bildirgesini açıkladı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kadın Seçim Bildirgesini bugün Ankara’da yapılan kampanya lansmanıyla açıkladı.

“Kadın İradesiyle Yerel Demokrasi”, “Dema jinan vîna jinan”, “Demê cinîyan îradeyê cinîyan” sloganlarıyla yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum, hoş geldiniz. Merhaba hevalno hûn bixêr hatin li ser seran li ser çavan hatin. Ehlen ve sehlen” ifadelerini kullandı. 

Kadın özgürlükçü, belediyecilik anlayışımızı sunuyoruz

Hatimoğulları, “31 Mart seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Bugün kadın beyannamemizi değerli kamuoyuyla, siz kadınlarla paylaşacağız ama seçim çalışmalarımız çoktan başladı. Aday tanıtımlarımızı Amed’de gerçekleştirdiğimizde, Kürdistan’ın adaylarını orada ilan ettiğimizde aslında halk oylamasıyla seçilen eş başkan adaylarımızın tanıtımını yapmıştık. Şu anda kadın bildirgemiz, öğleden sonra genel bildirgemiz paylaşılacak. Bildirgemiz 5 bin yıllık mücadele tarihimizin, Türkiye kadın hareketinin verdiği mücadelenin, Kürt kadın hareketinin bugüne kadar verdiği mücadelenin, erkek egemen sisteme karşı verdiğimiz mücadelenin özünü yansıtıyor. Güçlü bir bildirge. Bu bildirgede; yerellerimizde erkek egemen sisteme ve erkek egemen sistemin belirlediği kent yaşamına karşı kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sunuyoruz”

Gültan’ın kampanyasını biz kadınlar yürüteceğiz

Hatimoğulları, “Sevgili Gültan Kışanak’ın kitabında da anlattığı gibi feodal bir toplumdan özgürlükçü bir kadın hareketini yaratmak kolay değil. Her bir kadının tıpkı bir nakış gibi mücadeleyi nasıl ince ince ördüğünü o kitaba baktığımızda görebiliyoruz. Dün açıklandı, Sevgili Gültan Kışanak Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız. Cezaevindeki kadın yoldaşımızın kampanyasını, biz kadınlar hep birlikte kadın hareketimize yakışır bir şekilde yürüteceğiz. Sevgili Gültan, bizler senin sesin ve sözün olacağız.

Nasıl ki 5 bin yıllık mücadele deneyimiyle sizler bize bu muazzam mirası bıraktıysanız, bizler de aynı kazanımları ve aynı umudu aşılayan mirası bizden sonraki nesillere devredeceğiz. Bayrağı asla yerde bırakmayacağız. Kadın özgürlükçü bir sisteme kavuşana dek de mücadelemiz devam edecek ” 

Kadın İradesiyle yerel demokrasiyi inşa edeceğiz 

DEM Parti Kadın Seçim Bildirgesini, Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu açıkladı.

Türkoğlu, “Kadın Mücadelemizden Aldığımız inançla, Direniş Tarihimizden Kalan Mirasımızla, Jin Jiyan Azadî Ruhuyla, Başardık, Yine Başaracağız! KADIN İRADESİYLE YEREL DEMOKRASİ’yi inşa edeceğiz!” dedi.

Yerel siyasetteki erkek egemen siyasetine son vereceğiz

Türkoğlu, “Kadınların siyasette ve yerel yönetim mekanizmalarında yer almasının önünü açan tedbirler olarak dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ve tüm dünya tarafından eşitlikçi ve demokratik ilkelerin en gelişkin örneklerinden biri olarak gösterilen eşit temsiliyet ve eş başkanlık sistemimizle tam eşitlik yolunda önemli mesafeler kat ettik.

Bizler hiçbir zaman yerel seçimleri sandık, yerel yönetimleri de belediye binalarından ibaret görmedik. Sandığı ve belediye binalarını yereli sömürmek, rant ve talana açmak için kullanan sistem partilerinin aksine demokratik yerel yönetim anlayışımızda yerelleri kültürü, doğası ve ihtiyaçları temelinde kadın özgürlükçü bakış açısıyla güçlendirmeyi esas aldık. Yerel siyasetin erkek egemen iktidarın konumlandığı alanlar olmasına son vererek belediyelerin, il genel meclislerinin, belediye meclislerinin ve muhtarlıkların yanı sıra yerel yönetimlerin hukuki mimarisinde yer almayan ancak yerel demokrasi için vazgeçilmez olan dernek, birlik, hareket, inisiyatif ve benzerlerini de özgün kadın örgütlenmelerimizle cinsiyet eşitlikçi bir perspektifle örgütledik, inşa ettik. ” 

Dünyaya yol gösterecek kadın mücadelesi yürütmeye devam edeceğiz

Türkoğlu, “Biz kadınların öncülüğünde inşa edilen kadın özgürlükçü demokratik yerel yönetim perspektifi, yaşanması kaçınılmaz eksikliklerin, yetersizliklerin olabilirliğine rağmen sadece coğrafyamızdakiler için değil dünyanın gelişmiş demokrasileri olarak gösterilen ülkelerdeki kadın mücadeleleri için de yol gösterici olmaya devam ediyor.

Bugün 50 yıla yaklaşan mücadelemiz ve mücadelemizin açığa çıkardığı deneyimle Kürt düşmanı, kadın düşmanı iktidarın ve onun yörüngesindeki siyasetlerin tüm saldırı ve karamalarına rağmen, tarihsel akışa müdahale etmeye devam ediyoruz ” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster