Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kasım ayı raporu yayınlandı. Raporda, 2023 yılının 11 ayının gazetecilere yönelik yoğun baskı ve hak ihlalleriyle geçtiğine dikkat çekildi. Kasım ayında da gazetecilerin hak ihlalleri ve yıldırma politikalarına maruz kaldığına vurgu yapılan raporda, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde dahi kadın gazeteciler polis şiddetine maruz kaldı ve işlerini yapmaları engellendi. Şırnak’ta iki kadın gazeteci gözaltına alındı, darp edildi, kameraları kırıldı. Benzer bir şiddet sahnesine Diyarbakır’da da tanık olduk. Yine kadın gazeteciler polisin şiddetine maruz kalarak, çekim yapmaları engellendi, yetmedi kameraları tahrip edildi. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü olan böylesi bir günün anlam ve önemine tezat oluşturan bu görüntüler, gazetecilere, özellikle kadın gazetecilere yaklaşımı da gözler önüne sermiştir. Gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz” denildi.
Kasım ayında 3 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazetecinin evi basıldı, bin 22 habere erişim engeli getirildi
Gazetecilerin Kasım ayını adliyede geçirdiği belirtilen raporda, “Halen aralarında derneğimizin eş başkanı Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu 62 basın ve medya çalışanı hapishanede bulunuyor. Bu sayıdan da anlaşılacağı üzere gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılıyor. Tüm arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Dezenformasyon yasası henüz birinci yılını doldurmuşken, halka yanlış haber yaymanın önünü kapatmak yerine haber dilini ve haber yayma araçlarını tek tipleştirme amacına hizmet ettiği gözler önünde. Kasım ayı içerisinde bin 22 habere, 231 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirilmiş 3 internet sitesi ise kapatılmıştır. Bu rakamlar ise habercilik alanındaki sansürün büyüklüğünü gözler önüne sermektedir” ifadeleri yer aldı.
DFG’nin kasım ayı ihlallerine ilişkin rapora göre;“3 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazetecinin evi basıldı, 6 gazeteci tehdit edilirken, 2 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı ve 2 gazetecinin haber takibi yapması engellendi. 93 gazeteci hakkında 51 davada yargılamaya devam edildi. 20 gazetecinin işine son verildi. 11 gazeteci gözaltına alınırken ve 5 gazeteci tutuklandı, 8 gazeteci hakkında soruşturma 5 gazeteci hakkında dava açıldı” Yine raporda yer alan bilgileri göre cezaevlerinde 62 gazeteci tutuklu bulunuyor. (MA)