Ana Sayfa Gündem, Özel Haber 13 Ocak 2024 325 Görüntüleme

DTSO: Diyarbakır’a Raylı sistem için 642 milyon ödenek geldi, hiçbiri harcanmadı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), DTSO Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri, Yüksek İstişare Kurulu ve İş Konseyi Üyelerinin katılımıyla Demir Hotel’de 1 yıllık Oda faaliyetlerini değerlendirme toplantısı düzenledi. 

Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya,”2017’den beri hafif raylı sistemle ilgili, Bakanlıktan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ödenek geliyor. Yani kayyumdan sonra her yıl ödenek geliyor en son 2023 yılında 642 milyon ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri bir proje bile yapılmadan maalesef geri gitti” dedi. 

DTSO olarak Üniversite kurmayı planlıyoruz, Silvan’da 3 bin dönüme OSB kuruyoruz

2023 yılı faaliyet sunumunu yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, sözlerine Diyarbakır Rudaw Temsilcisi Maşallah Dekak’a yönelik saldırıyı kınayarak başladı.

Kaya, “Odamıza ait Bilim ve Eğitim Vakfımız var. Vakfımız Kürt dili ile ilgili çalışma yapan derneklere, yayınlara destek veriyor. Vakfımızın temel amacı Diyarbakır’da üniversite kurmaktır. Bugün aslında buradan belirtmek isterim ki, gerçekten kadın temsiliyeti anlamında gerek yönetim kurulunda olsun, gerek mecliste olsun, gerekse de kurduğumuz yapılarda Türkiye’de en iyi temsil edilen odalardan biriyiz” dedi.

Diyarbakır’da Silvan’da 3 bin dönümlük alanda Organize Sanayi Bölgesi kuracaklarını ifade eden Kaya,”Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı Besi OSB, Karacadağ OSB ve Silvan Gıda ve Tarımsal OSB mevcuttur. Bugün Silvan OSB’de işlemleri başlatıyoruz. Onay verildi ve yaklaşık 3 bin dönümlük bir alanda Silvan OSB’yi kuruyoruz. Bölgesel ihtiyacı giderecek Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına da başlayacağız” dedi.

2023 yılında 5 fuar düzenledik

2023 yılında 5 tane fuar düzenlediklerini aktaran Kaya, “Gastronomi çalışmamızın en önemli ayaklarından bir tanesi. Coğrafi işaretli ürünler konusunda son 3 yılda 67 başvurudan 51 tanesini gerçekleştirdik ve halen devam ediyoruz. Bunların 3 tanesin tanesini de AB tescilini almak için önemli mesafe kat ettik. Boğazkere üzümü, Karacadağ pirincinin Avrupa Birliği tescilli alması konusunda aşamalara getirdik. Fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili çalışmamız devam ediyor. Hedefimiz FAO ile birlikte tüm kuzey ilçelerimizde 2 milyon fide dağıtıp burada bir fıstık işleme tesisiyle iyi bir kırsal model yaratmak istiyoruz. Odamız bünyesinde Girişimci Destek Merkezi, Gastro İnovasyon Merkezi, Sanayi Mektebi var. Bu merkezlerimizde gençlere birçok alanda eğitimler veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Depremde AFAD’dan önce sahadaydık 

Deprem sürecinde Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun örnek bir şekilde çalıştığını ve o ilk andan itibaren AFAD’dan önce sahada olduklarını hatırlatan Kaya, “Aslında biz bu kent platformuyla çalışmalarımıza derleyip toparladık. İhtiyaçları önemli yerlere, AFAD’da, bu işi yapanlara gönderdik. Türkiye’de bu sistemin yeniden tartışılması gerekiyor. Biz saat 7’de herhalde 6 tane ölümlü enkazın başında dinçler eksikler ve el aletlerini temin edecek şekilde bulundurmuştuk. Ve o tamamen bu Kent Koruma ve Danışma Platformunun çalışmalarıydı.” dedi.

Kayyum ödenek almasına rağmen raylı sistemlere harcamadı

Hafif raylı sistemler projelerinin  2017 yılından beri tamamlanmadığına değinen Kaya, “2017 yılından beridir hafif raylı sistemle ilgili bakanlıktan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ödenek geliyor. Yani kayyımdan sonra her yıl ödenek geliyor. En son 2023 yılında 642 milyon lira ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri proje bile yapılmadan maalesef geri gitti. Yani bu kenti öncelemezseniz, bu kentin seçtiği, bu kentin insanı bu kenti yönetmezse, bu tip büyük projeleri sadece bürokratlara bırakırsanız bu durum ortaya çıkar. Yani Ankara ödenek göndermesine rağmen Diyarbakır bunu kullanmayı beceremedi” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster