Ana Sayfa Gündem 26 Ocak 2024 192 Görüntüleme

Diyarbakır Barosu cezaevindeki kız çocukları hak ihlali raporu yayınladı

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan kız çocuklarına yönelik hak ihlallerini ve tutulma koşullarını ele alan rapor kamuoyuyla paylaşıldı. 

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden Avukat Büşra Güger’in okuduğu raporda, çocukların çeşitli haklarının ihlal edildiğini ve tutulma koşullarının mevzuata ve insan onuruna aykırı olduğu ifade edildi. 

Çıplak arama rutin şekilde gerçekleşiyor

Raporda, çocuklarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen tutarlı bilgilerle çocukların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, mahremiyet, beslenme, haberleşme, iletişim, sağlık hizmetine ve tedaviye erişim, dilekçe, bilgi edinme haklarının ihlal edildiği belirtiliyor. Özellikle çıplak arama uygulamalarının rutin bir şekilde gerçekleştirildiği ve çocukların başta mahremiyet hakkı olmak üzere birçok hakkının çiğnendiği vurgulandı. 

Koğuş kapasiteleri yetersiz, ısınma çalışmıyor

Raporda ayrıca, çocukların hastaneye sevk sırasında ve kendi aralarında çıkan tartışmalara müdahale esnasında kelepçe kullanıldığına dair çocukların aktarımları yer alıyor. Koğuş kapasitelerinin yetersiz olduğu, koğuşlarda ısıtmanın yetersiz olduğu, temizlik ve kişisel hijyen için yeterli ürünün sağlanmadığı ifade edilen raporda, çocukların cezaevinde derin yoksulluk etkilerini ve regl yoksulluğu yaşadığına dair tespitler de bulunuyor.

Diyarbakır Barosu’nun hazırladığı raporda, çocuk adalet sisteminin çocukların özgürlüğünü mahrum bırakmaması, alternatif infaz modellerinin oluşturulması ve çocuğun üstün yararının odak haline getirilmesi gerektiğini öne sürerek, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin mücadelesinin süreceğini ve yasal süreçleri takip edeceklerini belirtiliyor. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster