Ana Sayfa Politika 16 Şubat 2024 74 Görüntüleme

DEM Parti: Eş başkanlık sisteminin katkıları araştırılsın

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, TBMM Başkanlığına Yerel seçimler öncesi kadınların siyasal temsiliyetinin eşitlikten çok uzak olmasının sebeplerinin araştırılması için araştırma önergesi verdi. 

Eş başkanlık sisteminin katkıları incelensin

TBMM Başkanlığına sunulan önergede, Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir gösterge olan kadınların siyasal temsil oranının artırılması, bu bağlamda eşit temsiliyet ilkesi ve eş başkanlık sisteminin katkılarının yerinde incelenmesi talep edildi. 

Önergenin gerekçelerinde ise  “Eşit temsiliyetin sağlanması için eş başkanlık sisteminin yanında toplumda cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaların ve programların uygulanması, kadınların siyasal katılımını artırmak için çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca, kadınların siyasi temsilinin yükselmesini teşvik eden destek mekanizmaları oluşturulmalıdır. Sonuç olarak, eşit temsiliyet ilkesi, demokratik bir toplumun inşası için önemlidir ve eş başkanlık sistemi gibi mekanizmalar bu ilkeyi desteklemektedir. Ancak, cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için daha geniş çaplı ve kapsamlı adımların atılması gerekmektedir. Bu adımlar, toplumun farklı kesimlerinin katılımını sağlayacak politikaların ve programların geliştirilmesini içermelidir” ifadeleri yer aldı.

Kadınlar için temsil sorunu devam ediyor 

Önergede, Türkiye’de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı, yerel seçimler için 1930, genel seçimler için 1934 yılında tanınmıştır. Bu tarihten itibaren kadınlar, parlamentoda ve belediyelerde yer almaya başlamıştır. 1935 yılında yapılan genel seçimlerde 17 kadın milletvekili Meclis’e girmiştir. Ancak, kadın milletvekili oranları zaman içinde artmamış hatta istikrarlı bir şekilde düşmüş ve 2007 yılına kadar yüzde 4,5 civarında kalmıştır. Meclis’te kadın temsil oranı 2007’de yüzde 9,1; 2011’de yüzde 14,3; 7 Haziran 2015’te yüzde 17,6; 1 Kasım 2015’te ise yüzde 14,7; 2018’de yüzde 17,1 olan kadın temsil oranı, 28. Dönem’de yüzde 20,1’e yükselmiştir.  2004, 2009 ve 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde kadın temsili değerlendirildiğinde, kadınlar için temsil sorununun devam ettiği görülmektedir” ifadeleri yer aldı. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster