Ana Sayfa Gündem 20 Şubat 2024 126 Görüntüleme

Hapishaneler ve açlık grevleri gözlem raporu yayınlandı

Diyarbakır’da aralarında Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneğininde (İHD) aralarında bulunduğu 6 Sivil Toplum Örgütü ve Sendikadan oluşan Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Erzurum hapishanelerinde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin izleme raporunu İHD Diyarbakır şubesinde yapılan basın açıklaması ile duyuruldu. 

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş sözcüsü Yusuf Erdoğan yaptığı basın açıklamasında, “Açlık Grevlerinin sonlanması için siyasal iktidar ve yetkili kurumlar tarafından bugüne kadar olumlu bir adım atılmamıştır. Mahpusların başta yaşam ve sağlık hakları olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Açlık grevlerinin herhangi bir aşamasında hapishane kurumlarının olası şeker, tuz ve vitamin yasağı; yaşam hakkı bağlamında zamana yayılmış işkence ve kötü muamele olarak ele alınabilecek bir tutumdur. Açlık grevine başlayan mahpuslara yaşamın devam etmesi için en az alınması gereken 5 büyük su bardağı su/sıvı, 2 çay kaşığı (2 gr) tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ile 500 mg B1 vitamini içeren kompleks B vitamini preparatları sağlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı. 

Bu maddelerin kısıtlanması durumunda mahpuslarda kalıcı hasar meydana gelebilir 

Yusuf Erdoğan, “Asgari düzeyde alınması gereken bu maddelerin kısıtlanması durumunda, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde olduğu gibi, mahpusların beyin fonksiyonlarında kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olacaktır. Ek sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engellemek amacıyla; açlık grevi eylemi gerçekleştiren mahpusların sağlık çalışanları tarafından onamlarına uygun olarak düzenli takip edilmesi, ihtiyaçları olan su, tuz, şeker ve B vitamininin sağlanması, kendilerine bakamayacak duruma geldiklerinde refakatçi imkanı sağlanması, tecrit altında tutulmamaları ve zor kullanmaktan kaçınılması gerekmektedir. Nitekim Dünya Tabipleri Birliği 1991 tarihli Malta Bildirgesi’nde açlık grevcisini “zihinsel olarak ehliyetli, açlık grevine kendi iradesiyle karar vermiş, bu nedenle belirli bir zaman için yiyecek ve/veya sıvı almayı reddeden kişi” olarak tanımlamıştır. Bizler; meslek ve hak temelli sivil toplum örgütleri olarak açlık grevi eylemine başvuran mahpusların başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam haklarının korunması için tüm yetkililerin gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, ” Anayasa 17/3 ve AİHS 3. maddesinde hükümlünün hangi ceza nedeni ile ilgili olursa olsun gayri insani yahut haysiyet kırıcı bir ceza infazına ve muamelesine tabi tutulamayacağı, yine sözleşmenin “özgürlük ve kişi güvenliği, hakkı” ile ilgili 5/1-a bendinde mahkûmiyet üzerine, usulü dairesinde hapsedilmesi gerektiği; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 2. maddesinde ise ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamayacağı ve ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceler ile diğer toplumsal konumlar yönünden ayrım yapılamayacağı düzenlenmiştir. İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda devam eden avukat ve aile görüşüne yönelik yasaklamalar, Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanuna aykırı olup mutlak bir tecrit durumudur ” dedi. 

Ölümler yaşanmadan gerekli tedbirler alınmalı 

Oktay, “Sonuç olarak : Siyasal iktidar, devam eden açlık grevlerinde ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri almalı ve taleplere konu ihlallerin giderimi konusunda da harekete geçmelidir. Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılmalı ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulmalıdır. Başta Adalet Bakanlığını olmak üzere ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu olarak Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Erzurum illerinde bulunan hapishanelerin düzenli periyotlarla ziyaret edilmesi neticesinde elde ettiğimiz gözlem ve verilerle hazırlanan raporumuzu da kamuoyu ile paylaşıyoruz ” dedi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster