Ana Sayfa Genel 28 Şubat 2024 157 Görüntüleme

Serra Bucak: Kayyumun sağ kolu olmuş personellerle çalışmamız mümkün değil

31 Mart Yerel Seçimlerinde DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi(DBB) eş başkan adayları olan Serra Bucak  ve Doğan Hatun Mezopotamya Ajansından Azad Altay’ın sorularını yanıtladı. 

Belediyedeki personel politikaları ve  nasıl bir yol izleyeceği sorulan Eş başkan Adayı Serra Bucak, “Emekçiler meselesi, belediye çalışanları meselesi önemli. Sistem tarafından çok oynanılmış bir mesele. Biraz sistemin böl-parçalı-yönet üzerinden yürütülmüş bir şey. Çok boyutları var. Yani biz gelip personel kıyımı tabi ki yapmayacağız. Emeğin ve emekçinin yanındayız. Belediye çalışanlarıyla bir alıp veremediğimiz yok. Ancak kayyımla doğrudan çalışmış, sağ kolu olmuş, sol kolu olmuş, bu kentin zararına olan bütün politikalara imza koymuş personelle çalışmamız mümkün değil. Onlarla kendi yerel yönetim inşamızı, demokratik yerel yönetim anlayışımızı konuşamayız. Onlara karşı herhangi bir yıldırma veya kovma siyaseti gütmeyeceğiz. Ancak kendi yollarını çizmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bucak, “Biz bir daha kayyım atanmayacağını düşünüyoruz. Kayyım siyasetinin çöktüğünü düşünüyoruz. Bir beklenti var; KHK ile işlerinden atılmış emekçi arkadaşlarımızı durumu için yapabileceğimiz çok bir şey yok. Çünkü yargıya intikal etti. Bir biçimiyle hakkını kazanmış, mahkemeyle geri alınmış, işe geri alınmayı bekleyen bir takım arkadaşlar var. Onlar için de, onların yarına olacak her türlü imkanı zorlayacağız” 

Köy meclislerini aktif kılmalıyız, köydeki işsizliği önlemeliyiz

Bucak, “Köye dair sorunlar ve talepleri iletebilecek köy meclislerini aktif kılmalıyız. Köyler çok mağdur edildi. Hem altyapı meselelerinde hem sosyal çalışmalar hem de istihdam noktasında mağdur edildi. Yine köylerde kalmak isteyen, ancak istihdam bulamayan gençler var. Bütün bunlara çözüm bulmalıyız. Köy ve kır kent dengesini gözetmeliyiz. Kentlerimiz köylerden göç alıyor. Kentlerinden köye yerleşmek, üretime dahil olmak isteyenler var. Bunun için bölgemiz en elverişli bölgelerden birisi. Ekoloji kadın kooperatifleri kurmak istiyoruz. Bunu kentlerle sınırlı tutmak değil, köylerimizi de yaşanabilir kılarak oluşturabiliriz.” 

Amed kadar suyu ve toprağı zengin olan bir kent yoktur

Çiftçilerin durumu sorulan DEM Parti DBB eş başkan adayı Doğan Hatun, ” Belki de Amed kadar suyu ve toprağı zengin olan bir kent yoktur. Amed’in suyu da toprağı da en zengin kentlerden birisi. O yüzden binlerce yıldır yaşam kesintisiz devam ediyor. Binlerce medeniyet bu yüzden bu kentte yaşıyor. Binlerce yıldır bu toprağın üretimi hiç bitmedi ve zengin kaldı. Yalnız ülkenin tarım politikaları, çiftçiyi destekleyecek noktada olmadığı için çiftçi yalnızlığa terk edilmiş bir noktada. Yakıt, su, elektrik… Kentimizin bazı hakim tepeleri yoğun rüzgar alıyor. Analizler yapıp rüzgar enerji sistemleri kurulabilir. Teknik uzmanlar eşliğinde olmak zorunda. Bir rüzgarın hangi zaman diliminde ne ölçüde geldiği tespit etmek gerekir. Kentimiz güneş enerji sitemlerine belki de Türkiye’de en uygun yerdir” ifadelerini kullandı.  

Hatun, “Çiftçin, bir pazar ve tekel sorunu var. Bu sene Devlet Mahsuller Ofisi’nin çiftçileri nasıl mağdur ettiğini gördük. Ürünü almama, sonra muhtaç edip ucuza alma durumu oldu. Orada da bir rant alanı var. İmkan olursa tarımla ilgilenen kurum ve kuruluşlar var. Bir konsey kuruldu. Tarım Konseyi. Ciddi bir tecrübe var. O tecrübeleri hızlı pratiğe dökecek bir araç olabiliriz. Ama asla onları kendi kaderlerine terk etmeyeceğiz. En önemli olan şey pazar oluşturmaktır. Bu pazarı oluşturup, çiftçinin kendi pazarının sözcüsü olmasını sağlayacağız” dedi. 
 

Kayyım, belediyenin çıkarttığı her ihaleyi bu kentte olamayanlara verdi

Doğan Hatun, “Kayyım, belediyenin çıkarttığı her ihaleyi bu kentte olamayanlara verdi. Bu kentin kaynaklarını, başka kentte yaşayan insanlara peşkeş çekti. Sakarya, Kocaeli… Bir yolu bile bu kente yaşayan bir insana vermedi. Bunun tanımı sermayedarlara ihale vermek olarak algılanmasın. Bu kentin bütün kaynaklarını bir bütünü bu halka harcayacağız. Ama bir ihale durumunda bu kentli olana vereceğiz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Ben bu kente yatırım olarak gelebilecek şeylerin çok sermayedarların eliyle değil de biraz da toplumun yoksul kesimleriyle, belki de kooperatiflerle yapılabileceğini düşünüyorum. Karar mekanizması; yerel yönetim politikamızla birlikte hareket edeceğiz. Ancak yandaş, rantçı kimseye bir proje ürettirmeyeceğiz. Bütün projelerimiz bu halkın çıkarları için olacak, yoksullar, gençler, çocuklar, kadınlar, kültür sanat etkinlikleri için olacak.” dedi. 

 

SERRA BUCAK KİMDİR?
 
Eşbaşkan adaylarından Bucak, 1976 yılında Amed’de dünyaya geldi ve aslen Riha’nın Sêweregli (Siverek). İstanbul’da büyüdü, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Almanya’nın Köln Üniversitesi’nde ise Alman Dili ve Edebiyatı ile Pedagoji bölümlerinden mezun oldu. 2006-2011 yılları arasında Rêzan Belediyesi Eğitim Destek Evi koordinatörlüğü yaptı, 2014-2016 yılları arasında Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan danışmanlığı ve meclis üyeliği görevlerinde bulundu. Bu nedenle kenti yakından tanıyor. 2016-2022 yılları arasında çocuk ve kadın hakları konularında aktif faaliyetlerde bulundu. 
 
DOĞAN HATUN KİMDİR?
 
Bir diğer eşbaşkan adayı Doğan Hatun ise, Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinden. Maden mühendisi olan Doğan, 2016-2023 yılları arasında Maden Mühendisleri Odası Eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Hatun, 2018-2022 yılları arasında TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreterliği yaptı. Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcülüğünün yanı sıra Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Kurulu’nda aktif görev aldı. 6 Şubat 2023’te Mereş merkezli meydana gelen depremlerde de kurulan kriz masasının sözcüsü olarak çalıştı.  (MA)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster