Ana Sayfa Gündem 28 Şubat 2024 88 Görüntüleme

İHD: Bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali tespit edildi

İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2023 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali tespit edildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2023 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Şube binasında gerçekleşen açıklamada, raporun değerlendirme kısmını İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rümeysa Deniz Kaya, bilançoyu ise İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklı paylaştı.

Raporun açıklaması öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, “Yıllardır devam eden kategorik hak ihlallerine, 2023 yılında 6 Şubat depremlerinin yarattığı ihlaller de eklendi. Özellikle Kürt meselesinin çözümsüzlüğünden kaynaklı ihlallerde her yıl bir artış söz konusu. Bu ihlallerin giderilmesi noktasında raporlarımızla, çözüm önerilerimizi sunuyoruz.” dedi.

Düşüncelerinden dolayı 29 kişi hapis cezası aldı

İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklı’nın açıkladığı “İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2023 Yılı Raporu Bilançosu” düşünce özgürlüğü ihalleri verilerine göre  Bölgede en az 7 kitap hakkında toplatma ve yasaklama kararı alındı., 3 basın yayın kurumu baskına uğradı.

• 157 soruşturma dosyasında en az bin 284 yurttaş hakkında soruşturma başlatıldı.

• 12 dava dosyasında 53 yurttaş hakkında dava açıldı.

• Aralarında siyasetçi, gazetecilerin bulunduğu 19 dosyada 29 yurttaş hakkında değişik hapis ve para cezaları verildi.

• 3 siyasi parti binası, 1 dernek saldırı veya baskına uğradı.

• Kolluk görevlileri tarafından en az 45 toplantı ve gösteriye müdahale edildi.

• Valilik ve kaymakamlıklarca en az 6 toplantı ve gösteri iptal edildi.

• Bölge valileri, 83 defa toplantı ve gösteri yürüyüşlerine dair yasaklama kararı verdi.

31 mahpusun GİK kararı ile tahliyesi engellendi 

Rapora göre, Hapishanelerde 542 mahpus gerekçe gösterilmeden veya çeşitli gerekçelerle başkaca hapishanelere sevk edildi.
• En az 23 mahpusun sağlık hakkı, 2 mahpusun aile görüşü hakkı ihlal edildi.

• En az 14 mahpusa disiplin cezası verildi.

• En az 31 mahpusun infazı çeşitli gerekçelerle (kurula çıkmadığı, disiplin cezası, pişman olmadığı, dini ve milli günlerde törene katılmadığı) ertelendi. 

Bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali tespit edildi

Raporda yer alan bilgilere göre bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali gerçekleşti. Birçok alanda gerçekleşen hak ihalleri ise şöyle,

Engellilere yönelik ihlaller:En az 1 engelli yurttaş kamu hizmetlerinden yararlanamadı.

• Ayrımcılık: En az 1 yurttaş inancı, 4 yurttaş ise etnik kimliği, 1 yurttaş ise cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılığa uğradı.

Eğitim Hakkına Yönelik İhlaller: En az 40 üniversite öğrencisi hakkında disiplin soruşturması açıldı. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster