Ana Sayfa Gündem 29 Şubat 2024 87 Görüntüleme

17 kuruluştan Dicle Müftüoğlu’nu serbest bırakın çağrısı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu yargılandığı dava başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te evine yapılan baskınla  gözaltına alınan ve 3 Mayıs Dünya Gazeteciler Günü’nde çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklanan Müftüoğlu, hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla açılan davanın 3’üncü duruşması görülüyor. Müftüoğlu, duruşmaya Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Dava öncesi açıklamada bulunan  aralarında önde gelen yerel ve uluslararası kurumların bulunduğu 17 ifade özgürlüğü ve insan hak örgütü Dicle Müftüoğlu’nun  duruşması öncesinde gazetecinin haksız tutukluluğunun sona erdirilmesine yönelik bir çağrı yayınladı. Müftüoğlu’na yönelik suçlamaların gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklandığını belirten örgütler, Nisan 2023’ten beri tutuklu bulunan gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

MLSA: Müftüoğlu’nun davası gazetecilere yargısal gözdağıdır

Medya Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) yayınladığı açıklamada, “Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun 29 Şubat 2024 tarihinde görülecek duruşması öncesi, gazeteciye yönelik davaya  ve haksız tutukluluğuna derhal dikkat çekilmesi çağrısında bulunuyoruz. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eş Başkanı Müftüoğlu, uluslararası hukuk standartlarını ve basın özgürlüğünü açıkça ihlal eden bir davada, temelsiz terör suçlamalarıyla dokuz ayı aşkın bir süredir haksız yere tutuklu bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

Müftüoğlu’nun tutuklanmasının, Nisan 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kürt aktivistlere ve siyasetçilere yönelik geniş çaplı operasyonlar sırasında gerçekleştiği aktarılan açıklamada , “Ankara’ya nakil ve gözaltına alınma koşulları, kendisine uygulanan muameleye dair ve adil yargılama sürecine saygı konusunda ciddi endişelere yol açmıştır. Mahkemede Müftüoğlu’na yöneltilen suçlamalar hiçbir inandırıcı kanıtla desteklenmemiştir. Müftüoğlu’nun davası, hükümeti eleştiren gazetecileri susturmak için kullanılan ağır yargısal gözdağının ders kitabı niteliğinde bir örneğidir.

Sayın Müftüoğlu’nun faaliyetlerine ilişkin soruşturmada bariz hukuki usulsüzlükler söz konusudur:

  • Avukata ve soruşturma dosyalarına erişimin kısıtlanması.
  • Yasal normları açıkça ihlal ederek yasal temsil olmadan sorgulama.
  • Nakli sırasında uzun süreli kelepçeleme ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakma da dahil olmak üzere insanlık dışı muamele.

İddianamenin kendisi son derece kusurludur. Müftüoğlu’na sadece küçük bir bölüm ayırmış ve terörist faaliyetlere karıştığına dair önemli bir kanıt sunmamıştır. Bunun yerine, iddianame, gazetecinin Mezopotamya Haber Ajansı ile olan ilişkisini ve kamuya açık etkinliklere katılımını sözde suç kanıtı olarak kullanarak, gazetecilik faaliyetlerini uygunsuz bir biçimde terörizmle ilişkilendiriyor.

Aşağıda imzası bulunan örgütler olarak Türkiye’deki yetkilileri Dicle Müftüoğlu’nu derhal serbest bırakmaya ve hakkındaki tüm suçlamaları düşürmeye çağırıyoruz. Uluslararası toplumu, medya özgürlüğü, gazetecilik ve insan hakları örgütlerini bu haksız tutukluluğu kınamada bize katılmaya ve Türkiye’yi medya özgürlüğü ve insan hakları konusundaki taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” ifadeleri yer aldı. 

İmzacılar arasında  uluslararası kurumlarda yer aldı 

Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için çağrısında bulunan 17 kurumun isimleri ise şöyle:

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH),  İnsan Hakları Savunucularının Korunması Gözlemevi programı dahilinde

Free Press Unlimited (FPU)

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi  (ECPMF) 

OBC Transeuropa (OBCT)

South East Europe Media Organisation/Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO)

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

PEN Danimarka

P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu

PEN Norveç

İşkence Karşıtı Dünya Koalisyonu, İnsan Hakları Savunucularının Korunması Gözlemevi programı dahilinde

PEN Amerika

Uluslararası PEN 

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)

Freedom House

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster