Ana Sayfa Politika 8 Mart 2024 91 Görüntüleme

İsveç NATO’ya resmen katıldı

İsveç, Washington’da katılım sürecinin tamamlanmasının ardından resmen NATO’nun 32. üyesi oldu. Belgelerin teslimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç’in katılım için yaptığı başvurudan iki yıl sonra gerçekleşti. Bugün düzenlenen törende konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “birlik ve beraberliğin” İsveç’in “yol gösterici ışığı” olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “İyi şeyler bekleyenlerin başına gelir” dedi.  “Savunma ittifakımız şimdi her zamankinden daha güçlü ve daha büyük,” diyen Blinken, İsveç’e “dirençli” olduğu için teşekkür etti.

Blinken, “Bu biraz zorlu bir yol oldu ama ilk günden beri bir gün burada olacağımızı biliyorduk” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada İsveç ile ittifakın “daha güçlü ve daha güvenli” hale geldiğini söyledi.

İsveç, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin ardından NATO’ya katılmak için başvuruda bulundu ancak talebi o sırada Türkiye ve Macaristan tarafından engellendi. 

NATO, üye ülkelerden birinin saldırıya uğraması halinde diğerlerinin ona savunması için yardım etmesi ilkesine dayanıyor. (BBC)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster