Beş ay önce 68 Kurum ve Kuruluşun katılımı kuruluşunu ilan eden Diyarbakır Tarım Konseyi ikinci kez bir araya geldi.
Diyarbakır’da Tarım ekonomisinin gelişmesi ve Tarım sektöründe faaliyetleri alanında çalışan kurumların kordinasyonu için kurulan Tarım Konseyi Diyarbakır’da bir otelde bir araya geldi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Tarım Konseyinin 5 aylık süre içerisinde 68 Kurum ve Kuruluşun katılımı ile kurulduğunu bu sayının bu gün itibariyle 74’e ulaştığını belirtti.
Yapılan Konsey toplantısında Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Veteriner Hekimleri Odası Diyarbakır Şubesi, SS Lice Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği, Damızlık Manda-Süt ve Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği, Tohum Üreticileri Temsilcileri ve Kamu Kurumlarından oluşan Tarım Konseyi Danışma Kurulu Üyeleri, Tarım Konseyinin çalışmaları hakkında bilgilendirildi.
Toplantıda Tarım Konseyinin, 23 Ekim 2023 te kuruluşundan bu güne 5 aylık süre içerisinde yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Tarım Konseyi sorunların çözümüne katkı sunuyor
Tarım Konseyinin tarımda yaşanan sorunların çözümüne katkı sunduğunu belirten DTB Başkanı Engin Yeşil,’’ Tarım konseyimizin kuruluşunu ilan ettiği 23 Ekim 2023 tarihinden sonra gerçekleştirdiği ilk toplantıda İcra Kurulu ve çalışma konuları belirlenmiş, konseyin resmi logosu, sosyal medya hesapları oluşturularak faaliyetlere başlamıştır. Tarım Konseyinin kuruluş çalışmaları ile beraber, ilimiz tarımının temel sorunlarıyla ilgili çalışmalar sürdürülmüştür. Bu çalışmalarda Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında genel rapor hazırlanmış, ilimizde Tarım kredi kooperatiflerinin sayısını artırmak ve Diyarbakır ilini bölge merkezi yapmak üzere çalışmalar sürdürülmektedir. Üzerinde çalıştığımız konulardan biride ilimiz Tarımında önemli bir yer teşkil eden enerji ve sulama projeleridir. Tarımsal sulamaya ve hayvancılığa enerji desteği sağlamak ve yaşanan sonraların çözümü için çalışmalar yürütülmektedir. Çalışma tamamlandığında hazırlanan raporla birlikte ilgili bakanlıklar ziyaret edilecek ve sonuç alıncaya kadar girişimlerimiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.
İlgili Kurumların Konseyi daveti devam ediyor
Yeşil, “İcra kurulu olarak her toplantıda Danışma kurulunda yer alan bir kurumun yönetici/temsilcilerini davet ederek o kurumun ilgi alanına giren konularda görüş ve önerilerini de almaktayız. Bunlardan örnek verirsek Mart ayında yapılan icra kurulu toplantımıza DEDAŞ Genel Müdür yardımcısı Şeref Korhan ve il müdür Bülent uğur Yaka davet edildi ve ilimizde yaşanan sorunlar konuşuldu ve değerlendirildi.
Bundan sonrada benzer şekilde diğer kurumlarımızın temsilcileriyle bir araya gelerek çalışma konularımız olan Tarımsal üretim (maliyet, toplulaştırma), Tarım politikası/strateji (Alternatif ürün, veri bankası, finansman),Toprak kullanımı/koruma ve sulama, Kooperatifçilik ve üretici birlikleri, Pamuk tarımı, Üretim planlaması ve sözleşmeli tarım, Ekoloji ve iklim değişikliği, Tarımsal ve mesleki eğitim, Tarım mekanizasyonu, teknoloji ve sanayi, Hayvancılık, Kırsal kalkınma, Organik tarım, Coğrafi işaret, E-ticaret ve markalaşma konuları, Tarımsal Kredi ve finansman konularında çalışmalarımızı yürüteceğiz.’’ dedi. (Haber Merkezi)