Ana Sayfa Politika 18 Mart 2024 81 Görüntüleme

21 Kentte milyonlar Newroz’u kutladı: Kürt halkı çözüm istiyor

Aralarında Van, Şırnak, Hakkari, Antep, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Denizli, Osmaniye, Diyarbakır’ın Bismil, Urfa’nın Suruç, Halfeti, Siverek, Mardin’in Derik ve Mazıdağı, Ağrı’nın Diyadin, Aydın’ın Didim, Söke ve Germencik ilçeleri dahil 21 ayrı kentte Newroz kutlamaları gerçekleştirildi.

Yüzbinlerce insan sabah saatlerinden itibaren ulusal kıyafetleriyle, Kürtçe müzikler eşliğinde Newroz alanlarına akın etti. İstanbul, İzmir, Van, Antep, Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere kadınların ve gençlerin yoğunlukta yer aldığı ve kitlesel katılımların olduğu alanlara coşku hakimdi. 

İstanbul’daki kutlamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Van’daki kutlamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, İzmir’deki kutlamaya DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Şırnak’taki kutlamaya DTK Eş Sözcüsü Berdan Öztürk katıldı. Kutlamalarda siyasi partiler, demokratik kitle örgütü temsilcileri, DEM Parti Belediye Eş Başkan adayları ve milletvekilleri, DEM Parti MYK ve PM üyeleri de yer aldı.

İZMİR

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nı dolduran binlerce kişi, Newrozu kutladı. Sabah saatlerinde meydanın giriş noktalarının önünde toplanan yurttaşlar, öğlen saatlerinde alana Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak Meydanı noktalarından “Jin Jiyan Azadî” ve Öcalan lehine sloganlar eşliğinde alana giriş yaptı. Binlerce kişinin akın ettiği İzmir Newrozu’na kadınlar ulusal kıyafetleriyle rengarenk görüntüler oluştururken, gençler şal û şepik kıyafetleriyle alanda yerini aldı.

Gündoğdu Meydanı’nda HDP İzmir il binasındaki silahlı saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz’ın posterleri ile TJA, DEM Parti ve sol sosyalist güçlerin flamaları dalgalandı. DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayları Türkan Aslan ve Akın Birdal, HDK Sözcüsü Cengiz Çiçek ve DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar yaptıkları konuşmalarda Kürt sorununun çözümü talebinde bulundular.

ŞIRNAK

Şırnak’ta binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri de yer aldı. Renkli görüntülerin yer aldığı kutlamalarda tecridin sona ermesi ve çözüm talebi dile getirildi.

URFA

Urfa’nın Suruç, Siverek ve Halfeti ilçelerinde yapılan kutlamalara da binlerce kişi katıldı, Kürt sorununun demokratik çözümü talebinde bulunuldu.

HAKKARİ

Hakkari’deki Newroz Bayramı, “Rabe Dema Azadî û Serkeftinê ye” şiarıyla Teksen Otogar alanında kutlandı. Sümbül Dağı eteklerinde bulunan alanı dolduran binlerce kişi ulusal kıyafetleriyle alanı renklendirdi. 

AYDIN

Aydın’ın Didim, Söke ve Germencik ilçelerinde DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Günay’ın katılımıyla kutlanan Newroz bayramında renkli görüntüler oluştu. 

Tekirdağ, Antep, Osmaniye, Denizli, Ağrı’nın Diyadin, Diyarbakır’ın Bismil, Mardin’in Derik ve Mazıdağı ilçelerindeki Newroz kutlamalarında da on binlerce kişi bir araya geldi. Bütün kutlamalarda ana mesaj olarak Kürt sorununun demokratik çözümü ön plana çıkarken, İmralı tecridinin kaldırılması istendi. (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster