Ana Sayfa Gündem 4 Nisan 2024 86 Görüntüleme

İran’da 2023 yılında 853 kişi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü, İran cezaevlerinin 2023 yılında, yarısından fazlası uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan olmak üzere en az 853 idamla gerçek bir “katliam yeri” haline geldiğini bildirdi.

İran’da 2023’teki idam edilen kişi sayısının 2015’ten bu yana en yüksek sayı olduğunu ve 2022’ye kıyasla yüzde 48, 2021’e kıyasla ise yüzde 172’lik bir artışa işaret ettiğini bildiren Af Örgütü, uluslararası toplumu “korkunç infaz dalgasına son vermek” için önlem almaya çağırdı.

Örgütten bugün yapılan basın açıklamasında, 2024 yılının başından bu yana 95 idam cezasının infaz edildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, “İranlı yetkililer, Kadın, Yaşam ve Özgürlük ayaklanmasının ardından halk arasında korku yaymak ve iktidar üzerindeki kontrollerini sıkılaştırmak için ölüm cezasının kullanımını artırdı” suçlamasında bulunuyor.

Katı İslamî kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından tutuklanan Mahsa Emini adlı genç bir İranlı kadın, Eylül 2022’de gözaltında ölmesinin ardından İran’ı aylarca sarsan bir protesto dalgası patlak verdi.

STK’lara göre, bu ayaklanmayla bağlantılı olarak dokuz kişi idam edildi.

Basın açıklamasında görüşlerine yer verilen Orta Doğu Bölge Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, “Güçlü bir küresel tepkinin olmaması nedeniyle İranlı yetkililer gelecek yıllarda binlerce kişiyi daha (…) idam etme hakkını kendilerinde göreceklerdir” dedi.

Örgüt, 2023 yılına “çocuk suçlulara ölüm cezası uygulanmasında da şok edici bir artışın damgasını vurduğunu, 17 yaşında bir çocuğun ve 18 yaşından küçükken işledikleri suçlardan hüküm giyen dört gencin idam edildiğini” belirtiyor. 

İran’da infazlar genellikle cezaevlerinde, bazen de halkın önünde asılarak uygulanıyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster