Ana Sayfa Gündem 5 Nisan 2024 88 Görüntüleme

15 Baro’dan Ortak Açıklama: Halk iradesinin seçim İptalleri ile ortadan kaldırılmasına son verin

Aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, ve Van Barolarının da bulunduğu 15 Baro, İl Seçim Kurullarının seçim iptali kararları nedeniyle ortak açıklama yayınladı. 

15 Baro imzasıyla “Seçim  İptalleri Halk İradesine Engel Olmamalıdır” başlığıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

“31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası kazanan aday ile ikinci aday arasında farkın az olduğu DEM Parti adayının kazandığı Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi ile CHP adaylarının kazandıkları Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi ve Ardahan’da, ilçe seçim kurullarının seçimleri iptal ederek 2 Haziran 2024’de seçimlerin yenilenmesine karar verdiği basına yansımıştır.

Önemle belirtmek gerekir ki seçimlerin iptal edilmesi seçim hukukunda uygulanması gerekli son çaredir. Bu noktada ilçe seçim kurullarının iptal şartları incelendiğinde Pınarbaşı’da kaybeden adayın partisinden bir milletvekilinin öncülüğünde kalabalık bir grubun adliyeye gelerek hâkimlere ve görevlilere yönelik sözlü ve fiziksel saldın gerçekleştirmesi sonrası 14 oy torbasının mühürsüz olduğu gerekçesiyle, Ardahan’da seçim işleyişinde ve seçim sonucunda oy sayım sırasında bir kısım usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle, Hilvan’da ise 150 kişilik bir grubun oy torbalarının tutulduğu Gençlik Merkezi’ni basarak bir oy çuvalını olay yerinde, diğerini ise başka bir yerde yaktığına ilişkin görüntüler gerekçesiyle seçimlerin iptal edilmesine gerekçe edildiği anlaşılmaktadır.

Halk iradesi hiçbir etki altında kalmadan sandığa yansımalıdır

Basına yansıyan haberlere göre Ardahan ve Pınarbaşı seçimlerine ilişkin itirazlar il seçim kurullarında, Hilvan’a ilişkin itiraz ise Yüksek Seçim Kurulu önünde incelenmeyi beklemektedir.

Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı temel insan haklarından olup demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Halk iradesinin hiçbir etki altında kalmadan serbestçe sandığa yansıması da seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının vazgeçilmez temel unsurudur. Anayasa’nın 67. maddesine göre ise; seçimler yargı yönetim ve denetimi altında yapılır.

Hilvan kaybeden adayın yakınlarının oyları yaktığı iddia ediliyor

Hukukun genel ilkelerinden biri olan “Kimse kendi kusurundan faydalanamaz” ilkesinin seçim hukukunda da geçerli olduğu izahtan yoksundur. Hilvan’da kaybeden adayın yakınları olduğu iddia edilen 150 kişinin 2 çuval oyu yakmasının ıslak imzalı seçim sonuç tutanaklarının varlığına rağmen seçimlerin iptal edilmesine gerekçe olarak kabulü bu ilke çerçevesinde kabul edilemez. Hilvan İlçe Seçim Kurulu’nun iptal gerekçesinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından da kabulü halinde bundan böyle seçimleri kaybeden adayların farkın az olması durumunda birkaç oy çuvalına yönelik müdahaleleri ile seçimlerin yenilenmesi yolu açılacaktır. Böyle bir sonucun ise seçimlerin serbest ve adilliğine gölge düşüreceği açıktır.

Biz aşağıda imzası bulunan Barolar olarak, seçim iptallerine ilişkin itiraz incelemelerini yapacak il seçim kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu’na itirazları kabul ederek, bu suretle halk iradesinin seçim iptalleri yoluyla ortadan kaldırılmasına son vermeleri çağrısında bulunuyoruz”

Ortak açıklamada imzası bulunan barolar ise şöyle;

1. ADIYAMAN BAROSU

2. AĞRI BAROSU

3. BATMAN BAROSU

4. BİNGÖL BAROSU

5. BİTLİS BAROSU

6. DERSİM BAROSU

7. DİYARBAKIR BAROSU

8. HAKKARİ BAROSU

9. KARS BAROSU

10. MARDİN BAROSU

11. MUŞ BAROSU

12. SİİRT BAROSU

13. ŞANLIURFA BAROSU

14. ŞIRNAK BAROSU

15. VAN BAROSU

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster