Avrupa iklim gözlemevi Copernicus, 2023 yılında Avrupa’da hissedilen sıcaklığın insan vücudu için “aşırı” olduğu rekor sayıda gün yaşandığını duyurdu.
Copernicus, bugün yayımladığı bir iklim raporunda, “Aşırı sıcak stresi, yani hissedilen sıcaklığın 46°C eşdeğerini aştığı günlerin” sayısının hiçbir zaman 2023’teki kadar yüksek olmadığını bildirdi.
Copernicus, bu “ısı stresi” endeksini ölçmek için, sadece sıcaklığı değil, aynı zamanda nemi, rüzgar hızını, güneş ışığını ve çevre tarafından yayılan ısıyı da hesaba katarak insan vücudunun maruz kaldığı ısıyı temsil eden Evrensel Termal İklim Endeksine (UTCI) atıfta bulunuyor. Sıcaklığın etkisi, malzemelerin (beton, asfalt vb.) daha fazla güneş radyasyonu emdiği şehirlerde daha belirgin hale geliyor.
Santigrat derece cinsinden “hissedilen sıcaklığın” eşdeğeri olarak ifade edilen endeks, aşırı soğuk stresinden (-40’ın altında) aşırı sıcak stresine (46’nın üzerinde) kadar on farklı kategoriden oluşuyor ve sıcak stresinin olmadığı durumları da (9 ile 26 arasında) içeriyor.
Isı stresine uzun süre maruz kalmak hastalık riskini arttırıyor ve özellikle hassas durumdaki insanlar için tehlike teşkil ediyor.
23 Temmuz’da, sıcak hava dalgasının zirveye çıktığı dönemde, Avrupa’nın yüzde 13’ü daha önce görülmemiş bir seviye olan “en az bir derece sıcak stresi” yaşadı. Aşırı sıcaklar, özellikle güney Avrupa’yı vurmuş, Sicilya’da hava sıcaklığı 48,2°C’ye kadar çıkarak, kıta rekorunun ancak 0,6 derece altında kalmıştı.
2023’te sıcaklığa bağlı aşırı ölüm sayıları henüz bilinmiyor, ancak rapor, 2003, 2010 ve 2022’nin bunaltıcı yazlarında Avrupa’da on binlerce insanın öldüğüne dikkat çekiyor.
Küresel olarak 2023 yılı, döngüsel El Nino hava olayının geri dönüşüyle belirginleşen iklim değişikliğinin etkisi altında kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.
İnsanoğlunun neden olduğu aşırı ısının yüzde 90’ını emen okyanusların sıcaklığı ise geçen yıl daha önce görülmemiş seviyelerde seyretti.
Kaynak: Ajans Bizim