Ana Sayfa Gündem 23 Nisan 2024 25 Görüntüleme

İsrail askeri istihbarat şefi 7 Ekim nedeniyle istifa etti

İsrail ordusunun istihbarat şefi, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı öncesindeki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendiğini söyleyerek istifa etti.

İsrail ordusu Tümgeneral Aharon Haliva’nın halefi seçildikten sonra emekliye ayrılacağını açıkladı. Haliva bir mektupla istihbarat müdürlüğünün “emanet edilen görevi yerine getiremediğini” kabul etti. Haliva, İsrail tarihinin en ölümcül saldırısı nedeniyle istifa eden ilk üst düzey isim oldu.

İsrailli askeri ve istihbarat yetkilileri, o gün yüzlerce Hamas silahlı adamının Gazze sınır çitlerini aşarak yakınlardaki İsrail topluluklarına, askeri üslere ve bir müzik festivaline saldırmasından önce birçok uyarıyı kaçırmış ya da görmezden gelmişti.

İsrail rakamlarına göre, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 İsrailli ve yabancı öldürüldü ve 253 kişi de rehine olarak Gazze’ye geri götürüldü.

İsrail, Hamas’ı yok etmek ve rehineleri kurtarmak amacıyla Gazze’de şimdiye kadarki en yoğun savaşını başlatarak karşılık verdi.

Hamas tarafından yönetilen bölgenin sağlık bakanlığı, Gazze’de çoğu çocuk ve kadın 34,000’den fazla Filistinlinin çatışmalarda öldüğünü söylüyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Tümgeneral Haliva’nın “7 Ekim olaylarında istihbarat müdürlüğünün başı olarak üstlendiği liderlik sorumluluğunun ardından görevine son vermeyi talep ettiği” belirtildi.

General istifa mektubunda “O kara günü o günden beri her gün, her gece yanımda taşıyorum. Savaşın korkunç acısını sonsuza kadar yanımda taşıyacağım” diye yazdı. 

Ayrıca “bu zor olaylara yol açan tüm faktörleri ve koşulları kapsamlı, derinlemesine, kapsamlı ve kesin bir şekilde araştırıp ortaya çıkarabilecek” bir devlet soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu. “Ordudaki hizmetim sırasında yaptığım her şey İsrail halkı ve İsrail Devleti içindi” diye ekledi.

Tümgeneral Haliva’nın istifası, saldırıdan 10 gün sonra yaptığı açıklamada kendi müdürlüğündeki istihbarat hatalarının tüm sorumluluğunu taşıdığını belirtmesi nedeniyle bekleniyordu.

Ancak Haliva’nın istifasını İsrail’in üst düzey askeri ve istihbarat komutanları arasında başka istifaların izlemesi ve diğer yetkililerin de 7 Ekim öncesinde hatalarını ve ihmallerini kabul etmesi bekleniyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi ve Shin Bet Güvenlik Servisi Direktörü Ronen Bar, İsraillileri koruyamadıkları için sorumluluk üstlenmiş ancak Gazze’deki savaşta kalmaya karar vermişlerdi.

Netanyahu’ya baskı artabilir

Siyasi yorumculara göre istifalar İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üzerindeki baskıyı da arttırabilir.

Netanyahu şimdiye kadar sadece kendi rolüyle ilgili zor sorulara cevap vereceğini söyledi, herhangi bir sorumluluğu kabul etmedi ve suçu güvenlik şeflerinin üzerine atmaya çalıştı.

Tam bir soruşturmanın Gazze’deki savaş sona erene kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Tümgeneral Haliva’nın istifa kararının “haklı ve onurlu” olduğunu ifade etti ve Netanyahu’nun da “aynı şeyi yapması gerektiğini” kaydetti. 

Başbakan Pazar günü yaptığı bir video açıklamasında Gazze’de hala tutuklu bulunan 133 kişinin Yahudilerin Hamursuz Bayramı’nda sevdikleriyle birlikte Seder sofrasında olamayacak olmasından yakındı. “Onların ve ailelerinin çektiği acılar yüreğimizi parçalıyor ve sadece onları geri getirme kararlılığımızı güçlendiriyor” dedi.

Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için “şartlarını ağırlaştırdığını” belirten ve buna karşılık olarak Hamas’ı “daha fazla acı verici darbelerle vurmakla” tehdit etti.

“Önümüzdeki günlerde Hamas üzerindeki askeri ve diplomatik baskıyı arttıracağız çünkü rehinelerimizi serbest bırakmanın ve zaferimizi elde etmenin tek yolu bu” diye ekledi.

Netanyahu bundan sonra atılacak adımları belirtmedi ancak İsrail güçlerinin güneydeki Refah kentine bir operasyon başlatma niyetinde olduğunu defalarca söyledi.

ABD ve BM, yerinden edilmiş 1,5 milyon Filistinlinin barındığı Refah’a yönelik topyekûn bir saldırının felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster