Ana Sayfa Gündem 8 Mayıs 2024 52 Görüntüleme

ASM Çalışanları: “Tüccar Değiliz, Hekimiz”

Aile Hekimleri Merkezlerinde (ASM) çalışanlar Diyarbakır’da Aile Sağlığı Merkezlerinin kamu eliyle yapılması,  çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde depremde yıkılan bir Emek ASM önünde basın açıklaması düzenledi. 

“Tüccar Değiliz, Hekimiz” sloganı ile düzenlenen açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“21 Şubat 2024 tarihinde başlattığımız ‘Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor!’ Çarşamba eylemlerinin onuncu haftasındayız. Aile Hekimliği Sistemi ile “dönüştürülen” birinci basamak sağlık hizmetleri, toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan sağlık emekçileri açısından da güvensiz iş ortamlarında zorunlu çalışmayı dayatmış, esnek, güvencesiz, performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sömürüyü derinleştirmiştir.

“ASM’ler adeta birer işletmeye dönüştürülmüştür”

Apartmanların, camilerin altlarında kiralanmış sağlıksız ve güvenliksiz ortamlar, aile sağlığı merkezlerine dönüştürülmüştür. Bu sağlıksız binaların ve sağlık sisteminin pandemi ve sonrası deprem döneminde nasıl enkaz altında kaldığını hep birlikte gördük. Hekimler bu binaların kira, elektrik, su, doğal gaz faturalarını ödemekte, temizlik malzemeleri, tamirat-tadilat işleri ile uğraşmakta, temizlik, kırtasiye, sekreterlik vb. işlerin yürütülmesi için adeta işveren gibi personel çalıştırmak zorunda kalmaktadır.

Deprem üzerinden 15 ay geçmesine rağmen, yetkililer tarafından depremden etkilenen ASM’lere yönelik herhangi bir planlama yapılmamış, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarını kendi başlarına bırakmıştır. Aile Sağlığı Merkezi yıkılmış olsa  da, aile sağlık  emekçileri depremden kurtulabilmiş insanların sağlıklarını korumak, sağlık hizmetini aksatmamak, hastalarını yalnız bırakmamak için canla başla çalışmaya devam etmişlerdir.

Yıkılan ASM’nın yerine bir çivi bile çakılmadı

Ancak geçen bu 15 aylık süre zarfında, şu an bulunduğumuz yerde yıkılan ASM’nin yerine bir çivi bile çakmayan yetkililer, çalışma binası yıkılmış, düzgün bir altyapı sağlanamamış, suyu elektriği kesilen bir ortamda çalışan aile hekimlerinden performans kesintisi yapmış, ASM çalışanlarının ücretlerini kesmiştir.

Yetkililer, Diyarbakır’da depremden en fazla etkilenen Bağlar bölgesindeki yıkılan veya etkilenen ASM’lerin uygun yer teminini hekimlere yüklemeye çalışmaktadırlar. Ücret kesintileri, mobinge varan denetimlerle aile hekimleri ve ASM çalışanlarına baskı yapılmaktadır”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster