Ana Sayfa Politika 11 Mayıs 2024 78 Görüntüleme

Tuncer Bakırhan’dan Reyhanlı Açıklaması: İnsanlığa karşı işlenmiş böylesi katliamların takipçisi olacağız

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 2013 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen iki ayrı bombalı saldırı sonucunda 53 kişi öldüğü 146 kişinin yaralandığı katliama ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tuncer Bakırhan Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; 

“Reyhanlı’da 11 yıl önce 53 yurttaşımızın yaşamını yitirmesine yol açan katliamın üzüntüsünü derinden yaşıyoruz. Yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle anıyoruz. Katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen adil bir yargılanma yapılmadı. Tam tersi bu katliamı gerçekleştiren IŞİD zihniyeti iktidar tarafından kollandı, sırtı sıvazlandı. Failleri ve azmettiricileri net olan, tarihin asla unutmayacağı bu tarz katliamların hesabı mutlaka yargı önünde verilmelidir. İnsanlığa karşı işlenmiş böylesi katliamların takipçisi olacağız ve ortak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Reyhan Katliamını kim yaptı ?

Saldırıyla ilgili olarak 32 şüpheli gözaltına alınmış bunlardan 20’si tutuklanmıştır. Soruşturmadaki tüm şüpheliler Türk vatandaşıdır ve soruşturmada saldırının arkasında Nasır Eskiocak liderliğinde Esad Rejimi’ne bağlı Suriye gizli servisi El Muhaberat bağlantılı bir silahlı grup olduğu iddiası üzerinde durulmaktadır. Soruşturmanın 1 numaralı zanlısı Nasır Eskiocak emniyet ifadesinde saldırıyı yaptıklarını itiraf etmiş, saldırı emrini Yusuf Nazik’ten aldığını ifade etmiştir. Eskiocak, patlamadan önce polislerin kendisini takip ettiğini, fakat polislerden kaçtığını belirtmiştir. Savcılık iddianamesine göre saldırıdan önce Yusuf Nazik’in de yeri Türk güvenlik güçlerince tespit edilip, takip altına alınmıştır. Bununla beraber, iddianameye göre saldırıdan 3 gün önce Türkiye’de bir bombalı saldırı yapılacağına dair polise ihbar geldi. Saldırıdan 5 sene sonra, MİT’in Suriye’de gerçekleştirdiği operasyon sonucu saldırının planlayıcısı olduğu öne sürülen Yusuf Nazik yakalanıp Türkiye’ye getirildi ve 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Olayın bir diğer şüphelisi ise El Kaide’ye bağlı El Nusra örgütüdür. Olaydan önce “El Nusra Cephesi’nde faaliyet gösteren şahıslarca bomba yüklü araçların Türkiye’ye yönelik saldırıda kullanılacağı, son gelişmeler ışığında olayın sınır bölgelerimize ve dolayısıyla ülkemize yönelebileceği değerlendirilmektedir” ifadeleri Hatay İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan “gizli” ve “ivedi” damgalı uyarı yazısında yer almıştı. Bununla beraber, savcılık iddianamesinde, patlamadan bir gün önce MİT’in saldırıda kullanılan her iki aracın plakasının Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdiği, ancak bu ihbarın bölgedeki güvenlik güçlerinde ihmal edildiği belirtildi. Bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı dönemin Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Nevzat Eşit ve yardımcısı Eyüp Karaçoban ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Bek hakkında görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanıp yargılanmalarına başlandı.

 

(Haber Merkezi)

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster