Ana Sayfa Politika 5 Haziran 2024 42 Görüntüleme

Ahmet Türk: ‘Üçüncü kez bu yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk’

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Üçüncü kez böyle bir yanlışlığa başvuracaklarını düşünmüyorduk.” ifadelerini kullandı.

 

Ahmet Türk, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Ancak her iki dönemde de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden el çektirildi, tutuklandı ve yerine kayyum atandı. 31 Mart yerel seçimlerinde üçüncü kez Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Ahmet Türk “karardan büyük acı duyduğunu” belirterek, “Halkın iradesini üçüncü kez gasp etmeye yönelik bir anlayışla karşı karşıyayız” dedi.

‘Umarım Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur’

Türk, CHP dışındaki muhalefet partilerinin de kayyum atamalarına “kayıtsız” kaldığını savundu ve “Hatta bazıları adalete küfredercesine ‘milletvekillerini Meclis’ten kovun’, ‘Her yere kayyım atayın’ diyor” dedi.

Türk, CHP Lideri Özgür Özel’in açıklamalarını ise “memnun eden, mutluluk veren açıklamalar” olarak nitelendirdi. Erdoğan’ın, gelecek hafta Özel’e “iade-i ziyarette” bulunması bekleniyor.

Türk, bu görüşmede her iki siyasiye de mesajı olup olmadığı sorusuna ise, temel taleplerinin, Türkiye’de adaletin, hukukun egemen olduğu gerçek bir “normalleşme” olduğunu vurguladı.

 Kürtlerin dışında tutulduğu bir normalleşme sürecinden söz edilemeyeceğini Ahmet Türk şunları söyledi;

“Kürtleri düşman gördüğünüz zaman hukuktan, adaletten, eşitlikten söz edemezsiniz. Bu anlayışın terk edilmesi gerekir. Kürtler bu halkın düşmanı değil, Türkiye’nin düşmanı değil, Kürtlerin talebi ortak demokratik değerler etrafında halkların buluşmasıdır. Sayın Özgür Özel de bizim ne düşündüğümüzü, taleplerimizin ne olduğunu çok iyi biliyor. Umut ediyorum ve inanıyorum ki, iktidarın bu yanlıştan kurtulması için Özgür Bey ısrarla demokrasiyi savunur. Bizim özlemimiz halkların kucaklaştığı, barışın olduğu, adaletin, eşitliğin olduğu, tüm halkların ortak demokratik değerler etrafında buluştuğu bir ülkeyi görmek; bunun hayaliyle yaşıyoruz. Ama maalesef ötekileştiren politikalarla, kayyım politikalarıyla dünyanın neresinde bir Kürt yaşıyorsa ona düşmanca davranan bir siyaset yürütülüyor. Bu siyaset sadece Kürtleri değil bütün Türkiye halklarını derinden etkiliyor ve Türkiye halklarını demokrasiden uzaklaştırıyor.”

Ahmet Türk, Kürtlerin bu karara karşı suskun kalmayacağını, demokratik tepkilerini güçlü şekilde ortaya koymaya devam edeceklerini de söyledi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster