Ana Sayfa Gündem 7 Haziran 2024 70 Görüntüleme

Çocuğa işkence eden polislere 8 yıl hapis cezası

Diyarbakır Lice ilçesinde, 21 Mart 2023’te; 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa, aralarında ilçe emniyet amirinin de bulunduğu 5 polis tarafından işkence edildiği ve çocuğun bataklığa atılarak ölüme terk edildiği davanın duruşması Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada mahkeme heyeti, beş polise TCK’nın 109’uncu maddesi kapsamında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan sekizer yıl hapis cezası ve “mala zarar verme” suçlarından adli para cezası verilmesine hükmetti. 

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “Neresinden bakılırsa bakılsın düpedüz işkence olan durum; ne Türk Ceza Kanunu hükümlerine ve ne de Türkiye’nin taraf olduğu işkenceyle mücadeleye yönelik uluslararası sözleşme hükümlerine göre ele alınmıştır” ifadelerini kullanarak TBMM’ye soru önergesi verdi. 

Önergede şu ifadeler kullanıldı;

“Diyarbakır Lice ilçesinde, 21 Mart 2023’te; 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğa polis olduğunu söyleyen kişilerce işkence edilmiş ve bataklığa atılmıştır. Yoldan geçen bir çiftçi tarafından fark edilerek hastaneye kaldırılan Y.D’nin kafa travması geçirdiği, sol göz, sol omuz, sağ ayak, sol kulak ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğu belirlenmişti. Aralarında ilçe emniyet amirinin de bulunduğu 5 polis hakkında; “kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle yaralama” suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, çocuğu 25-30 dakika araçta tutarak sert cisimle darp etmek suretiyle “hürriyeti tahdit”ten (kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma) ve telefonunu atmak suretiyle de “Mala zarar verme” iddiasıyla iddianame hazırlanmıştır. Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, kararını 5 Haziran 2023 günü açıklamış; her bir polis hakkında TCK’nın 109’uncu maddesi kapsamında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan sekizer yıl hapis cezası ve “mala zarar verme” suçlarından adli para cezası vermiştir”

Adalet Bakanlığına beş soru soruldu

1-14 yaşındaki Y.D.’ye uygulanan işkence üzerine görülen davada, neden TCK’nın işkenceyle ilgili 94’üncü maddesine istinaden yargılama yapılmamıştır?

2-Söz konusu dava kapsamında; Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında işkenceyle mücadeleye yönelik hangi yükümlülükler yerine getirilmiştir?

3-İlçe emniyet amiri dahil olmak üzere, bu polislerin görevde kalıp kalmadığı veya başka bir göreve atanıp atanmadıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?

4-İşkence ve kötü muameleye karşı hangi önleyici tedbirler alınmaktadır? Bu tedbirlerin etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Benzer olayların tekrarlanmaması için ne tür denetim mekanizmaları bulunmaktadır?

5-Polis teşkilatına işkence ve kötü muameleye karşı verilen eğitim programlarının içeriği ve kapsamı nedir? Bu tür eğitimlerin etkinliğini nasıl ölçüyorsunuz ve iyileştirmek için ne tür adımlar atıyorsunuz?

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster