Ana Sayfa Gündem 14 Temmuz 2024 43 Görüntüleme

Trump’ın Mitinginde Suikast Girişimi: Saldırgan öldürüldü

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pennsylvania'daki mitingde açık bir suikast girişiminin hedefi oldu. Gizli Servis ajanları tarafından vurulan saldırgan öldü, Trump ise olaydan yara almadan kurtuldu.

Eski Başkan ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pennsylvania’daki bir miting sırasında açık bir suikast girişiminin hedefi oldu. Saldırıya ilişkin bazı ayrıntılar Amerikan medyasına yansımaya devam ediyor. 

Miting alanı yakınında bir binanın çatısından ateş eden saldırgan gizli servis elemanları tarafından vurularak öldürüldü. Yaylım ateşi paniğe neden oldu ve kulağından vurulduğunu bildiren kanlar içindeki Trump’ın etrafı Gizli Servis ajanları tarafından sarıldı ve hızla cipine kadar eşlik edildi. Çatışma, Trump’ın sahnedeki podyumda yerini almasından kısa bir süre sonra başladı.

Olaydan yaklaşık iki saat sonra ulusa seslenen Başkan Joe Biden, Trump’ın “iyi durumda” olduğunun bildirilmesinden duyduğu rahatlamayı dile getirdi. Konuşmasından önce Trump’a ulaşamadığını belirtti, ancak Beyaz Saray daha sonra Trump’la birkaç saat sonra konuştuğunu doğruladı.

Saldırgan hakkında ne biliniyor?

Gizli Servis’ten yapılan açıklamaya göre saldırgan öldü, bir miting katılımcısı hayatını kaybetti ve iki izleyici de yaralandı.

Saldırgan mitinge katılanlardan biri değildi ve ABD Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldü. New York Times’ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, silahlı saldırganın kimliği daha sonra Butler mitinginin yapıldığı yerin yaklaşık 75 kilometre güneyindeki Bethel Park’tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olarak belirlendi.

Saldırgan, diğer ajanlar koruma ve tahliyeye odaklanırken, başkana ve büyük parti adaylarına eşlik eden ağır silahlı bir taktik birimi olan ABD Gizli Servisi karşı saldırı ekibi tarafından etkisiz hale getirildi.

Saldırganın geçmişi hakkında henüz bir açıklama yapılmazken olay yerinde AR tarzı bir tüfek ele geçirildi. ABD’de silah meraklıları arasında çok tutulan AR-15 ve serisi birçok kanlı olayda kullanıldığı için “katliam silahı” olarak da tanımlanıyor. 

Tam olarak ne oldu?

Butler, Pennsylvania’daki fuar alanında yerel saatle akşam 6.10’dan hemen sonra ateş açıldığı sırada Trump sınır geçiş istatistiklerini gösteren bir tablo sergiliyordu. İlk ateşten sonraki iki dakika içinde Trump bekleyen bir cipe bindirildi.

Trump konuşurken, sağ elini kulağına götürmesine neden olan bir patlama sesi duyuldu ve arkasındaki izleyiciler şok olmuş gibi görünüyordu.

İlk patlama sesi duyulduğunda Trump “Ah” diye bağırdı ve kulağını tuttu, ardından iki patlama sesi daha duyuldu ve yere çömeldi. Ardından daha fazla silah sesi duyuldu.

Trump’ın kürsüsündeki mikrofonun yanında birisinin “Yere yat, yere yat, yere yat, yere yat!” dediği duyulurken, ajanlar eski başkanı yakaladı. Eğitim protokollerine uygun olarak Trump’ı vücutlarıyla korurken, diğer ajanlar da tehdidin yerini tespit etmek üzere sahnede pozisyon aldılar.

En az beş el silah sesi duyuldu. Koyu renk takım elbiseli Gizli Servis ajanları kendisine doğru koşarken Trump kulağını tuttu.

Dakikalar sonra Trump, Gizli Servis ajanları etrafını sararak vücutlarını kalkan olarak kullanırken ayakta durdu. Kulağından kan damlarken onu sahnenin soluna doğru götürmeye çalıştılar. Trump, “Durun, durun, durun,” dedi. Kalabalık tezahürat yaparken yumruğunu sıktı ve ajanlar onu merdivenlerden indirip bekleyen siyah bir cipe bindirmeden önce sağ elini yumruk yapıp havaya kaldırarak “fight” (kavgaya devam) kelimesini ağzına alır gibi oldu. Trump içeri girmeden önce bir kez daha yumruğunu sıktı.

Yerel bölge savcısı saldırganın ve bir miting katılımcısının öldüğünü bildirdi. Yetkililerin açık bir suikast girişimi olarak nitelendirdiği olaydan kısa bir süre sonra Trump’ın kampanyası tarafından yapılan açıklamada Trump’ın “iyi” olduğu belirtildi. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster