Ana Sayfa Gündem 27 Temmuz 2024 36 Görüntüleme

75 yaşındaki mahkum için uyarı: Yaşamı tehlikede

İHD İstanbul Şubesi'nden Hatice Onaran, demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın yaşamının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturması” eylemlerinin 644’üncü haftasında dernek binası önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 75 yaşındaki hasta tutsak Hatice Yıldız’ın durumuna dikkat çekildi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada, sık sık “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda hak savunucusu katıldı.

Hapishaneden tabutla çıkıyorlar

İHD Cezaevi Komisyon üyesi Hatice Onaran, cezaevlerinde yaşanan ihlalleri sıraladı. Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini söyleyen Onaran, “Hatice Yıldız gibi etkili ve düzenli bir tedaviye erişimi engellenen hasta mahpuslar, hızlıca ölüme sürükleniyor. Son derece ağır hastalıklarla boğuşmalarına rağmen tahliye olmaları engellenerek hapishaneden tabutla çıkıyorlar” diye konuştu.  
 
Yıldız’ın 22 Mart’ta evinden sedyeyle alınarak tutuklandığını anımsatan Onaran, Yıldız’ın demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu gibi rahatsızlıklarının bulunduğunu aktardı. Onaran, sık sık baygınlık geçiren Yıldız’ın başkalarının yardımı ile yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Yıldız, cezaevinde bulunan kızına para yatırarak örgütü finanse ettiği iddiasıyla açılan dava sonucunda verilen ceza nedeniyle tutuklandı. Yıldız hapishaneye girdiğinden beri tüm tedavi süreci aksamış durumda, ilaçlarını dahi düzenli alamıyor. İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen tam 4 ay 5 gündür hapishanede tutulan Hatice Yıldız, hapishanede her gün baygınlık geçiriyor ve hastaneye kaldırılıyor. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen  Yıldız’ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturuyor.”
 
Yıldız’ın sağlık durumunun cezaevi koşulları, diyet yemeklerinin verilmemesi ve ilaçlarını düzenli bir şekilde alamaması nedeniyle hızla bozulduğunu aktaran Onaran, “İlerleyen demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artıyor. Kişisel bakımını ancak başkalarının yardımı ile yapabiliyor. Buna rağmen, infaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumuna sevki için yapılan başvurulardan halen bir sonuç alınamadı. hasta mahpus Hatice Yıldız ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” diye kaydetti.  (MA)
 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster