Ana Sayfa Gündem 25 Mart 2024 103 Görüntüleme

BM Güvenlik Konseyi Gazze’de ateşkes çağrısı yaptı

BM Güvenlik Konseyi, beş aydan fazla süren çatışmaların ve on binlerce kişinin ölümünün ardından bugün nihayet Gazze’de “derhal ateşkes” çağrısında bulunan bir karar tasarısını kabul etti. 

Bu çağrı daha önce birçok kez ABD tarafından engellenmişti. ABD, bu kez çekimser kaldı.

Bir çekimser oya karşılık 14 lehte oyla alkışlar arasında kabul edilen karar, “kalıcı bir ateşkese yol açacak şekilde Ramazan ayı için derhal ateşkes talep ediyor”. 

Kararda ayrıca, “tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve insanî yardımın Filistin bölgesine ulaşmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması” talep ediliyor.

Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre, bu metin, İsrail’in önemli bir müttefiki olan Washington’un yeni bir blokajını önlemek için hafta sonu boyunca ABD ile müzakere eden Güvenlik Konseyinin daimî olmayan üyelerinin çabalarının meyvesi oldu.

Bu kararın kabul edilmesi çatışmada bir ilke işaret ediyor. İsrail-Filistin meselesinde büyük ölçüde bölünmüş olan Güvenlik Konseyi şimdiye kadar, 7 Ekim’den bu yana oylamaya sunulan sekiz karar tasarısından, çoğu insanî konularla ilgili olmak üzere, sadece ikisini kabul edebilmişti. 

Beş buçuk aydır süren savaşın ardından kuşatma altındaki Gazze’ye yapılan yardımlar büyük ölçüde yetersiz kalmaya devam ediyor ve yaygın bir kıtlık tehlikesi baş gösteriyor.

Bu kararın kabul edilmesi, ABD’nin çekimser kalmasıyla mümkün oldu ki bu da İsrailli müttefiki üzerinde yeni bir baskı biçimi olarak yorumlanabilir. 

Başkan Joe Biden, çok sayıda Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan Refah’a saldırı başlatmaya kararlı olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun stratejisine karşı duruşunu gittikçe sertleştirdi.

İsrail Başbakanlığı, oylamadan sonra ABD’nin çekimser kalmasını kınayarak, “hem savaş çabalarını hem de rehinelerin kurtarılması çabalarını baltaladığını” bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü ise çekimserliğin İsrail’le ilgili olarak “bir rota değişikliğini temsil etmediğini” söyledi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Washington’un Hamas’ın kesin bir şekilde kınanması gibi “temel” unsurlardan yoksun olduğu için metin lehinde oy kullanmadığını açıkladı.

Hamas ise bugün yaptığı bir basın açıklamasıyla kararı memnuniyetle karşıladı ve “derhal” esir/rehine değişimi “sürecine girmeye hazır olduğunu” ifade etti. 

Hamas, İsrail’in bölgeden “tüm güçlerin çekilmesini sağlayacak kalıcı bir ateşkese ulaşmak ” istediğini belirtti.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, ateşkesin “ilk rehinenin serbest bırakılmasının hemen ardından” başlayabileceğini söyledi ve “Bu karar Ramazan ayı boyunca kendimizi barışa adamamız gerektiğini kabul ediyor. Hamas, bunu masadaki anlaşmayı kabul ederek yapabilir” dedi. 

Fransa’nın BM Büyükelçisi Nicolas de Rivière de, Fransa’nın “kalıcı ateşkes” için bir karar tasarısı hazırladığını açıkladı.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster