Ana Sayfa Gündem 31 Temmuz 2024 44 Görüntüleme

Usta sanatçı Genco Erkal hayatını kaybetti: ‘Hoşça kalın dostlarım’

Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında kan kanseri nedeniyle yaşamını kaybetti.  Genco Erkal’ın kurucuları arasında yer aldığı Dostlar Tiyatrosu resmi X hesabından Erkal’in ölümünü Nazım Hikmet’in ‘hoşça kalın dostlarım’ şiiri ile duyurdu. 

Genco Erkal Kimdir?

Genco Erkal, 28 Mart 1938’de İstanbul’da doğdu. 1959 yılından itibaren Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 1969’da, sanat yönetmenliğini üstlendiği ve Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol oynayan Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.

1965’te, Rus yazar Nikolay Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayarak Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, Genco Erkal ile özdeşleşti ve onu tek kişilik oyunların ustası olarak tanıttı.

Genco Erkal, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Behiç Ak ve Yaşar Kemal gibi birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Ayrıca senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.

Sinemada da başarılı bir kariyere sahip olan Erkal, 1982’de “At” ve 1983’te “Faize Hücum” filmleri ile Antalya Film Festivali’nde iki kez “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Altın Portakal ödülü kazandı.

(Haber Merkezi)

Etiketler:

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster