Ana Sayfa Gündem 11 Mayıs 2024 66 Görüntüleme

BM Genel Kurulu Filistin’in üyelik teklifini destekledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu yaptığı oylamada Filistin’in BM üyeliği teklifini destekleyerek uluslararası kuruluşa katılmaya ehil olduğunu kabul etti.

BM’nin 193 üyeli genel kurulu, 143 ülkenin Filistin’in teklifini desteklemesiyle ezici bir çoğunlukla karar lehinde oy kullandı. ABD ve İsrail’in karara karşı oy kullanan dokuz ülke arasında yer alırken, 25 ülke de çekimser oy kullandı.

Karar Filistin’e BM’ye tam üyelik hakkı tanımamakla birlikte, Filistin’in örgüte katılma yeterliliğini kabul ediyor. Kararda “Filistin Devleti’nin bu nedenle üyeliğe kabul edilmesi gerektiğinin tespit edildiği” ve “Güvenlik Konseyi’nin konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesinin tavsiye edildiği” belirtiliyor.

Kararda ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ne “konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesi” çağrısında bulunuluyor.

Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur, görüşme sırasında  yaptığı açıklamada “Barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Evet oyu Filistin’in varlığına verilen bir oydur, herhangi bir devlete karşı değildir. … Bu barışa yapılan bir yatırımdır. Evet oyu vermek yapılacak en doğru şeydir” dedi. 

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise yaptığı açıklamada oylamanın Filistin ve İsrail arasında iki devletli bir çözümü ilerletmeyeceğini söyledi.

Wood, “Oyumuz Filistin devletine karşı olduğumuzu yansıtmıyor; bunu desteklediğimizi ve anlamlı bir şekilde ilerletmeye çalıştığımızı çok açık bir şekilde ifade ettik. Bunun yerine, bu devletleşmenin ancak taraflar arasında doğrudan müzakereleri içeren bir süreçle gerçekleşebileceğinin kabulüdür” dedi.

Filistin şu anda BM üyesi olmayan gözlemci bir devlet statüsünde. BM Genel Kurulu tarafından 2012 yılında devlet olma hakkı fiilen tanındı. Filistin, BM’de Batı Şeria’daki yönetim organı olan Filistin Yönetimi tarafından temsil ediliyor.

BM’ye üyelik için BM Güvenlik Konseyi’nin olumlu karar vermesi gerekiyor. ABD, 19 Nisan’da, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan görüşmelerde Filistin’e Birleşmiş Milletler’in tam üyesi statüsü verilmesini amaçlayan ve bir Filistin devletinin varlığının tanınması anlamına gelecek olan karar tasarısını veto etmişti. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster