Ana Sayfa Gündem 2 Ağustos 2024 55 Görüntüleme

24. Barış Nöbeti: Kürtçe İçin Direniş ve Dayanışma Çağrısı

İHD Diyarbakır Şubesi, 24. Barış Nöbeti eyleminde Kürtçe ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlallere dikkat çekti. Yaptıkları açıklamada demokratik bir gelecek için kayyım uygulamalarının sona erdirilmesi ve Kürtçeye saygı duyulması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, her ayın ilk Cuma günü düzenlediği Barış Nöbeti eyleminin 24’üncüsünü gerçekleştirdi. Kürtçe yapılan açıklamayı İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu okudu.

“Toplumsal Barış İçin Kürtçeye ve İfade Özgürlüğüne Saygı”

İHD Diyarbakır Şubesi, yaptığı açıklamada Türkiye’de devam eden çatışmalı süreç nedeniyle yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulunun almış olduğu karar ile tüm şubelerimizde eş zamanlı olarak başlattığımız Barış Nöbeti Eylemimizin 24’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Şubemiz tarafından her ay düzenlenen Barış Nöbeti eylemlerinde; Türkiye’de devam eden çatışmalı süreç nedeniyle yaşanan hak ihlalleri, hapishanelerde mahpuslara karşı sürdürülen hukuk dışı uygulamalar, kadınlara yönelik sistematik biçimde gerçekleştirilen şiddet, anadilde eğitim hakkı önündeki hukuki, idari ve fiili engeller, düşünce ve ifade özgürlüğüne dair sınırlamalar, basına karşı devam eden baskı ve sansür gibi uzun yıllardır kronikleşen meselelerin barışın tesis edilememesi ile olan ilişkisi ortaya konulmuştur.”

Halay Çeken Yurttaşların Tutuklanması

İHD Diyarbakır Şubesi, son günlerde yaşanan ve demokratik bir rejimde kabulü mümkün olmayan uygulamalara dikkat çekti. Açıklamada, “25 Temmuz 2024 tarihinde Mersin’de halay çeken 9 yurttaş sosyal medya üzerinden hedef gösterilerek tutuklandı. Ardından İstanbul, Aydın, Siirt, Ağrı ve Hakkari’de halay eşliğinde söylenen sözler veya şarkı sözleri gerekçesiyle en az 53 yurttaş gözaltına alınırken 29’u tutuklandı. Yurttaşların halay eşliğinde ifade ettikleri sözlerin, çalınan müziğe eşlik etmelerinin ya da müzik dinlemelerinin tutuklama gerekçesi sayılması hukuka aykırıdır” denildi.

Kürtçeye Yönelik Tahammülsüzlük

Açıklamada ayrıca Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük ve yasaklayıcı uygulamalara dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Öte yandan Kürt halkının anadilde hizmet almasını engelleme niteliğindeki Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük ve yasaklayıcı uygulamalar geçmişten beri devam eden bir politikanın tezahürü olarak her geçen gün yeni bir biçimde kendini göstermektedir. Bölgede 2015 yılından itibaren belediyelere atanan kayyım yönetimleri eliyle Kürt dili ve kültürünü hedef alan birçok ihlal gerçekleşmiştir. Belediyeler bünyesinde Kürtçe dili ile yapılan çalışmalar kaldırılmış, tek dil politikası yürütülmüştür.”

“Demokrasi ve Barışı Tesis Etmek İçin Kaybedecek Daha Fazla Zamanımız Yoktur”

İHD Diyarbakır Şubesi, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Siyasal iktidarı ve mesuliyeti bulunan tüm makamları demokratik bir geleceğin inşası için sorumluluk içerisinde davranmaya, evrensel hukuk değerlerine dönmeye çağırıyoruz. Bu kapsamda ivedi olarak kayyum uygulamasına son verilmesini, yerel yönetimlerce sunulan Kürtçe hizmete saygı duyulmasını, yurttaşların halay çekmek gibi davranışlarının suç olarak görülmemesini talep ediyoruz. Demokrasi ve barışı tesis etmek için kaybedecek daha fazla zamanımız yoktur.”

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster